A svájci jegybank a mélybe taszította a forintot
Váratlant húzott a svájci jegybank (SNB), és úgy döntött, hagyja felértékelődni a frankot. Ezzel történelmi mélypontra küldte a forintot. Egy frankért 400 forintot is adtak, dél körül azonban már 320 forint körül mozgott a svájci fizetőeszköz. Az euróval szembe is történelmi mélypontra süllyedt a hazai fizetőeszköz, amikor 327 forint volt a váltóár.
2015. január 15. 12:44

Délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezáltal hagyja felértékelődni a frankot. Ez a forintot érintette a legrosszabbul a zloty után, volt olyan időszak, mikor 400 forintot kellett fizetni egy frankért, ez délelőttre 300-320 forint körülire mérséklődött; de az euró/forint árfolyam is történelmi mélypontra esett, 327 forintot kellett fizetni egy euróért.

Negyed kettőkor tart sajtótájékoztatót az SNB kormányzója, ezen – a Portfólió.hu elemzője szerint – komoly indoklást kell adni a váratlan lépésre. Madár István elmondta, hogy a tőzsdék hektikusan reagáltak a svájci jegybank által hozott ellentmondásos lépésre.

Brutális erősödésbe kezdett a frank

Miután a svájci jegybank megvágta az irányadó kamatot (–0,75), a frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, ami az euró/dollárt is beszakította. Az euró/frank 21 százalékot esett.

A régióban a forintot érintette a legkeményebben a döntés a frankban denomimált adósság miatt – mondta Ruzsonyi Ákos, az Commerzbank devizakereskedője.

--------------------------------------------

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank (SNB) devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek az SNB csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza "meglepőnek" nevezte a 2011 őszén kijelölt 1,20 svájci frank/eurós alsó árfolyam-tűréshatár hirtelen feladását.

A szakértő szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) a jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.

Három és fél év után ismét tűrésküszöb nélkül a frank

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt.

A svájci jegybank (SNB) 2011. szeptember 6-án jelentette be, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát és közölte, hogy minden eszközzel megakadályozza annak áttörését. Az SNB akkori közleménye hangsúlyozta, hogy a jegybank minden rendelkezésére álló eszközzel a leghatározottabban ki fogja kényszeríteni a minimum árfolyamot és ennek érdekében bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni.

Az akkori bejelentés hatására jelentősen gyengült a frank a legfontosabb nemzetközi devizanemekkel szemben a bankközi piacon. Az euró frank árfolyama a kora reggeli 1,10-1,11 frankos szintekről 1,20 fölé emelkedett.

A frank forint árfolyama is jelentősen változott az SNB bő három és fél évvel ezelőtti bejelentésének a napján, a kora reggeli 251 forint feletti szintekről mintegy 20 forintot esett, a 228-231 forintos sávban mozgott.

Az SNB monetáris tanácsa azóta minden ülésén azt közölte, hogy elkötelezett az 1,20 svájci frankos euróárfolyam védelme mellett.

Az SNB monetáris tanácsa előzőleg tavaly december 11-én ülésezett és még akkor is az állt közleményében, hogy "fenntartja az 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euróval szemben, szükség esetén kész gyengíteni a frankot, hajlandó külföldi devizát vásárolni és más eszközökkel is élni".

Decemberben az SNB negyedévvel korábbi előrejelzéséhez képest a 2014. évi gazdaságnövekedési várakozását 1,5-2 százalékra javította fel az "éppen 1,5 százalék alattiról". A jegybank az idei évre a GDP mintegy 2 százalékos bővülésére számít.

Decemberben az addig várt 0,1 százalékról nullára változtatta a 2014. évi átlagos inflációra vonatkozó várakozását a svájci központi bank, amely 2015-re 0,1 százalék fogyasztói árcsökkenést várt a szeptemberben jelzett 0,2 százalék emelkedés helyett.

Elemzők szerint az SNB csütörtöki döntése erősítheti a frank befektetési-menedék jellegét. A svájci deviza így előrébb kerülhet az értékálló, biztonságos befektetések rangsorában, a piaci szereplők pedig az eddiginél kevésbé koncentrálnak a hasonló funkciójú egyéb eszközökre, például az aranyra, aminek árcsökkentő hatása lehet a nemesfém esetében.

Az SNB csütörtöki döntésére idegesen reagáltak a devizapiacok. Néhány perc alatt a frank csaknem 30 százalékkal drágult az euróhoz képest, a mélypontja 0,8052 frank/euró volt. A frank rövid időre 25 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, ekkor 0,8900 frank ért 1 dollárt.

Az euró árfolyama délelőtt 327,60 forinton érte el csúcspontját, a korábbi csúcs 2012. január elején volt, akkor 324,27 forinton történt a legmagasabb jegyzés.

MTI