Harrach: Büntesse külön törvény a vallásgyalázást
A régi Btk.-ban még szerepelt a lelkiismereti és vallásszabadság sérelmére elkövetett tettek szankciója, az újból azonban kimaradt.
2015. január 16. 10:23

Arra hivatkoztak, hogy a tágabb kört jelentő "emberi méltóság védelme" tartalmazza ezeket az elemeket, de vannak dolgok, amelyeket ki kell mondani, hogy egyértelműek és világosak legyenek - érvelt a 180 percben a frakcióvezető.

Hideget, meleget is kapott, javarészt ellenzéki politikusoktól, a KDNP képviselőcsoportjának első embere a frakcióvezetők ötpárti egyeztetése utáni nyilatkozata miatt, amely szerint jó lenne, ha külön törvény védené a vallási szimbólumokat Magyarországon. Harrach Péter a pénteki 180 percben azt mondta, a Fidesz már be is jelentette, hogy tervez ilyesmit, és a KDNP-nek is van elképzelése, erről azonban még korainak tartotta beszélni a Magyar Rádió reggeli műsorában. A párizsi események kapcsán három terület is előkerült, amelyről a kisebbik kormánypártnak határozott véleménye van - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus. A terrorizmust a párt határozottan elítéli, megelőzését nagyon fontosnak tartja, és természetesen együtt érez az áldozatok családjaival. Az okok elemzésekor a KDNP is nagyon fontosnak tartja körbejárni a bevándorlás problematikáját. A harmadik kérdés pedig, amelyről Ferenc pápa is szólt, hogy megengedhetetlen mindenféle vallásgyalázás – hangoztatta a frakcióvezető.
Harrach Péter a 180 percben

A régi Btk.-ban még szerepelt a lelkiismereti és vallásszabadság sérelmére elkövetett tettek szankciója, az újból azonban kimaradt, azzal a hivatkozással, hogy a tágabb kört jelentő "emberi méltóság védelme" tartalmazza ezeket az elemeket is, ami igaz, de - figyelmeztetett Harrach – ez nem mindenkinek ugrik be az ilyen cselekmények elkövetésekor. Vannak dolgok, amelyeket ki kell mondani, hogy egyértelmű és világos legyen, és a tétel visszahelyezése a Btk.-be ilyen megoldás lehet – jelentette ki a frakcióvezető, aki úgy vélekedett, álszent magatartás, ha tudomásul vesszük, hogy Európa befogadja a muszlimokat, utána pedig gyalázza a vallásukat, ahogyan álszent az is, ha nem állítunk karácsonyfát, hogy ne sértsük a muszlimok önérzetét, miközben súlyosan megalázzuk őket legszentebb érzéseikben.

MR - 180 perc
MTI Hírfelhasználó