Csökkennek a várólisták
Azt ígérik, a műtétek kétharmadát év végéig elvégzik
Tavaszra felszámolhatják a kórházak adósságát, év végéig jelentősen csökkennek a várólisták, és a kormány a szakorvosjelöltek esetében kiterjeszti az ösztöndíjrendszert – erről beszélt tegnap Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Változás várható több egészségügyi háttérintézmény esetében is.
2015. január 17. 10:17

Év végéig a várólistás műtétek kétharmadát végezhetik el a kórházakban a kormány intézkedései nyomán – hangzott el az egészségügyért felelős államtitkárság háttérbeszélgetésén. Ismeretes, tavaly év végén a szaktárca egymilliárd forintot különített el csípő- és térdprotézis-operációkra, amely összegből a legrégebben várakozó 1500 beteget operálják meg. Az idén további ötmilliárd forint érkezik e célra – mondta el tegnap Zombor Gábor szakállamtitkár.

A műtétek minél gyorsabb elvégzése érdekében hamarosan létrejön egy testület a szaktárca, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által delegált szakemberekből, akik valamennyi kórháznál felülvizsgálják a várólistákat és felkeresik az érintett betegeket. Jelenleg van olyan kórház, ahol nincs várólista, máshol viszont akár két-három évet is kell várni egy adott operációra. A beavatkozásokhoz szükséges eszközöket – például a protéziseket – egyébként központilag fogja beszerezni az OEP, amelynek fontos szerepe lesz a betegirányításban is.

Néhány héten belül elkészülhet az a jogszabály, amely a szakorvosképzéssel kapcsolatos változásokat tartalmazza, így egyebek mellett azt, hogy a kormány kiterjeszti a szakorvosjelöltek számára indított ösztöndíjrendszert. Ezenkívül a törvényben lefektetik, hogy a program lejárta után a végzett szakorvos fizetésének szintje nem lehet kevesebb annál, mint amennyit ösztöndíjasként kapott. Márciusra elkészülhet az alapellátásról szóló törvény is, amely alapján többek között bővítik a szűrési feladatokat.

A szaktárca tervei közt szerepel az onkológiai ellátás felülvizsgálata is, céljuk többek között, hogy a kezeléseket csak az erre megfelelő centrumokban lehessen végezni. Erre azért is szükség van, mert bár az onkológiai ellátásra egyre több pénz jut – tíz év alatt megháromszorozódott az erre fordított összeg –, a gyógyulási arányok évek óta nem mozdulnak el a harminc százalékról.

Az államtitkárság mielőbb rendezni kívánja a kórházak helyzetét is: a tervek szerint március végére vehetik át az intézmények adósságállományát, s a cél, hogy ezt követően olyan működési rendszer alakuljon ki, hogy a tartozások ne termelődhessenek újra. Ezért az átalakításokról a jövő héten egyeztetések indulnak országszerte.

Nemcsak a kórházak, de az egészségügyi háttérintézmények is jelentős változásokra, feladataik megváltozására számíthatnak idén. A tárca álláspontja szerint az új rendszer az átalakítással egyszerűsödik és átláthatóbb lesz. A legutóbbi egészségügyi salátatörvény már rendelkezett arról, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) jogutódja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amely a kórházak működtetéséért felel. Változás, hogy a korábban GYEMSZI-hez tartozó gyógyszerhatóság önálló intézet lesz: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a jövőben a gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos teendőkkel foglalkozik, továbbá ide kerülnek át az Országos Tisztiorvosi Hivataltól a patikákkal kapcsolatos feladatok. Ezenkívül létrejön egy önálló népegészségügyi intézet is.

Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó