Lázár: Ez egy nagy hadművelet
Közeledik a 2007-2013 közötti uniós támogatási időszak lezárása, december 31-ig minden EU-s pályázatnak véget kell érnie, a pénzzel pedig el kell számolni, a kormány szerdán dönt az EU-s pénzekkel kapcsolatos intézkedési tervről - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője a 180 percben.
2015. január 20. 09:33

Szerdán fogadja el a kormány az európai uniós források idei kifizetésével kapcsolatos részletes intézkedési tervet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. "Ez egy nagy hadművelet" - mondta Lázár János, emlékeztetve: közeledik a 2007-2013 közötti európai uniós támogatási időszak lezárása, idén december 31-ig minden EU-s pályázatnak véget kell érnie, a pénzzel pedig el kell számolni.

Felidézte, tavaly csaknem 1900 milliárd forintot folyósítottak, az idén pedig nagyságrendileg 2000 milliárd forintot kell kifizetni, hogy "a Magyarország számára megszavazott támogatást 100 százalékban le tudjuk hívni".

Ennek óriási jelentősége van a nemzetgazdaság szempontjából, hiszen ez a gazdasági növekedés egyik tartópillére - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormányzati intézkedési terv havi lebontásban részletezi, mennyi pénzt kell kifizetni.

Lázár János megjegyezte, hogy mindeközben a kabinetnek el kell indítania az új EU-s fejlesztési időszakot, amelyben Magyarország 34 milliárd eurót kapott. Ennek 60 százalékát kis- és középvállalkozásoknak szánják.

Azzal kapcsolatban, hogy új közbeszerzési szabályozás készül, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: a kormány célja a magyar vállalkozások érdekeinek megvédése, mert például az építőiparban "Brüsszelből konkrétan nyomás alatt állunk annak érdekében, hogy ne a nemzeti (...) vállalatok nyerjék el az építőipari beruházások nagy részét, hanem lehetőség szerint a nyugatiak is részesüljenek ebből".

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó