Ezért nem hoz árzuhanást az olcsó olaj
Az üzemanyagár esése lenyomhatja az inflációt. Elemzők szerint arra is van esély, hogy pár hónap múlva már egyes fogyasztási cikkek ára is lejjebb kerül, de hatalmas csökkenésre azért nem kell számítani.
2015. január 20. 11:27

50 százalékot esett a kőolaj világpiaci ára tavaly nyár óta, és harmadával kevesebbért tankolhatunk. A legnagyobb gázolaj-felhasználók a fuvarozó cégek, amelyek két csoportba sorolhatók – magyarázta a keddi 180 percben a Magyar Közúti Fuvarozók egyesületének főtitkára.

Van, ahol üzemanyag-záradék van a szerződésben, ilyenkor a fuvardíj folyamatosan követi az üzemanyagár-változásokat, míg a másik csoportnál a piaci kereslet és az önköltség határozza meg a tarifákat. Utóbbinak azonban az üzemanyagár csak harmada, más kiadások pedig jelentősen növekedtek, és a szakmai szervezet számítása szerint a költségnövekedések és az üzemanyagár-csökkenések valamikor most értek egyensúlyba, így a tarifák mérséklése egyelőre nem indokolt. Ha azonban az üzemanyagárak hosszú távon így maradnak, előbb-utóbb esetleg a fuvardíjakban is érvényesülhetnek – teszi hozzá Karmos Gábor.

A személyszállítási cégeket kedvezően érinti ugyan az olcsóbb üzemanyag, de itt a legtöbb szereplő hatósági árral dolgozik, a budapesti taxiknál és a tömegközlekedésnél a főváros, a Volán-tarifák esetében a kormány szava dönt.

A feldolgozóiparban és a kereskedelemben – kivéve talán a vegyipart és néhány energiaigényes ágazatot – általában elhanyagolható könyvelési tétel a saját hatáskörben végzett szállítás, így az üzemanyagár változása sem hozhat egy 0,01 százaléknál nagyobb elmozdulást – hívja fel a figyelmet a GKI Energiakutató igazgatója.

Az olajár esése ugyanakkor a fogyasztói kosárban 8 százalékot kitevő üzemanyag-kiskereskedelemmel jelentősen befolyásolja az inflációs várakozásokat, és akár 2 százalékkal is mérsékelheti az éves átlagot, ha semmilyen más árváltozást nem veszünk figyelembe – hívja fel a figyelmet Bartha Judit. Az egyéb termékek árszintje és az üzemanyagár változása közti kapcsolat a GKI szerint 3-6 hónapos késlekedéssel válhat kézzel foghatóvá.

MR - 180 perc
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó