Február 17-én érkezik Putyin Budapestre
Február 17-én látogat Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a köztévében. Hangsúlyozta: Európa hosszú távú érdeke, az, hogy Oroszországgal partnerségi viszonyt alakítson ki, ennek azonban előfeltétele a minszki megállapodás betartása.
2015. január 21. 08:50

A terrorizmusnak és az európai terrorfenyegetettségnek az egyik legfontosabb oka, hogy bizonyos nemzetközi viszonyokban instabil helyzetek álltak elő, van néhány olyan régiója a világnak, ahol az országok belső helyzete is instabil, és van néhány megoldatlan nemzetközi konfliktus. Ezek táplálják nagyrészt az európai terrorfenyegetettséget. Ezért hétfőn abban állapodtak meg az unió külügyminiszterei, hogy fokozzák az együttműködést a közel-keleti és az észak-afrikai országokkal, emellett nyilvánosságra hozták az Európai Unió terrorellenes stratégiáját – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 Ma reggel című műsorában.

Beszélt arról is, kifejezetten jó kezdeményezésnek tartja, hogy Frederica Mogherini, az Európai Bizottság alelnöke egy olyan dokumentumot terjesztett a külügyminiszterek elé, mely vitát indukál az Európai Unió és Oroszország  hosszú távú viszonyáról. Felmerült, érdemes különválasztani az Oroszország elleni szankciók közül azokat, amelyeket a Krím, illetve amelyeket Kelet-Ukrajna miatt alkalmazunk. Volt vita arról is, milyen legyen az eurázsiai gazdasági unióhoz az Európai Unió viszonya – számolt be.

Európa hosszú távú érdeke, az, hogy Oroszországgal egy partnerségen, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttműködést tudjunk felépíteni. ennek előfeltétele, hogy a minszki megállapodásokhoz mindenki tartsa magát – mondta a külügyminiszter.

Úgy vélte: az Európai Unió versenyképességének visszaszerzéséhez szükség van egy egészséges viszonyra Oroszországgal. Mindemellett számos globális kihívásokkal állunk szemben – terrorizmus elleni harc, az Iszlám Állam, az iráni helyzet, a közel-keleti békefolyamat -, ezeket az ügyeket megoldani sokkal könnyebb úgy, hogy Oroszországgal együtt tudunk működni – hangoztatta Szijjártó Péter.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: Vlagyimir Putyinnal már megállapodtak a magyarországi látogatásának időpontjáról, az orosz elnök február 17-én látogat Budapestre. Ezzel viszonozza Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi moszkvai munkalátogatását – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Közép-Európában a Déli áramlat projektjének lemondása kiélezi az energiabiztonság kérdését, aminek a megoldása európai felelősség. Február 9-én Szófiában tárgyalóasztalhoz ülnek azon országok képviselői, melyek érintettek a Déli áramlat lemondása kapcsán kialakult helyzetben. Listázzák azon lehetőségeket, melyek Közép-Európa energiabiztonságát növelhetik, az útvonal- és forrásdiverzifikációt elősegíthetik, valamint azon lehetőségeket, melyek uniós finanszírozást jelentenek. Ezt a két kategóriát megpróbálják úgy párosítani, hogy uniós segítséggel növelni tudják az érintett országok energiabiztonságát – magyarázta Szijjártó Péter.

A miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: Vlagyimir Putyin budapesti munkalátogatásán a két ország közötti legfontosabb kérdéseket vitatják meg. Szó lesz a többi közt gazdasági ügyekről, energiaügyekről és Ukrajnáról.

Elmondta azt is, hogy a legfontosabb nemzetközi partnereket tájékoztatta arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Magyarországra látogat.

Szólt arról is: jelenleg van képviseletünk az Egyesült Államokban Szapáry György nagykövet személyében. Őt Szemerkényi Réka fogja váltani, az elfogadó nyilatkozatot november 20-án kértük számára, ennek az átfutási ideje általában két hónap, tehát még „bőven benne vagyunk abban az időben, ami általában szokásos” – fogalmazott.

Mindazok az írások, melyek megpróbálnak nehézséget okozni a kétoldalú kapcsolatokban, teljesen alaptalanok – jegyezte meg.

hirado.hu - M1 - Ma reggel - Kossuth Rádió 180 perc
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó