Így változik az útdíjrendszer
Kormányszóvivői sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön az útdíjrendszer változásáról született kormánydöntéseket Fónagy János. A Szombathelyet és Kaposvárt elkerülő gyorsforgalmi utak a hálózat továbbépítéséig ingyenesek maradnak, csakúgy mint a Duna-hidak. A Liszt reptérig sem kell fizetni. A nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak kedvezményt kapnak.
2015. január 22. 12:03

A kormány célja, hogy azok fizessék meg a gyorsforgalmi utak költségeit, akik használják azokat, a megszületett olcsóbb hozzáférhetőséggel pedig gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnek a magyar autósok – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő az útdíjrendszer módosításáról és a próbaüzem tapasztalatairól tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a használatarányos útdíj felé mutatnak az uniós trendek, a magyar gyorsforgalmi utak állapota remek, azok vonzók a nemzetközi cégek számára is. Az új rendszert a magyarok döntő része támogatja, elfogadta. Elseje óta alatt több mint egymillió matricát vásároltak, sok tapasztalat gyűlt össze az próbaidőszak alatt.

A konkrét változások

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára elmondta: a minisztérium a kezdettől fogva gyűjtötte a tapasztalatokat.A héten több önkormányzattal, szakmai szervezettel is konzultáltak. Abban egyetértettek, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt.

A kormány a rendszer elvi alapjai megerősítve döntött: nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a határ utáni első lehajtóig érvényesek a matricák. Több megyei hálózat is több kilométerrel növekszik. A Fejér megyei matricával például elérhető lesz Tatabánya. A Megyeri-híd mintájára a Duna-hidakra sem kell matrica, ingyenes lesz a ferihegyi gyorsforgalmi eddig fizetős szakasza. A szombathelyi és a kaposvári elkerülő szakaszokon a csatlakozó gyorsforgalmi kapcsolatok elkészültéig felfüggesztik a díjszedést.

A kormány eltörli az 1470 forintos szolgáltatási díjat azoknál, akik matrica nélkül közlekedtek januárban, de megváltják a matricát, és keresik a módját az ügyintézés kényelmesebbé tételének.

A négy vagy többgyermekes nagycsaládoknak és a mozgásukban korlátozottaknak utólagos kompenzációt biztosítanak. Ennek a jogszabályi feltételei áprilisban teremthetőek meg a D1-D2 átsorolásból való különbség kompenzálására.

Napokon belül a matricák mid a 2000 viszonteladónál is megvásárolhatók lesznek, ráadásul a mobilos vásárlás lehetősége is bővül.

A fejlesztései tárca továbbra is kiemelt figyelemmel követi a fejleményeket.

A kormány célja a határokig vinni a gyorsforgalmi hálózatot és a megyeszékhelyeket összekötni, hogy egyre bővüljön a hálózat az ország minden részén – emelte ki Fónagy János.

Nincsenek már nyitott kérdések

Az idén bevezetett új útdíjrendszerrel kapcsolatos szinte minden nyitott kérdést lezárta szerdai ülésén a kormány – tudta meg Magyar Nemzet. A lap információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium még néhány helyen pontosítja a csaknem végleges formába öntött szabályozást.

A szocialisták közben már bejelentették, hogy jövő pénteken félpályás útlezárást tartanak minden olyan útszakaszon, amely idén, az új útdíjrendszer bevezetésével vált fizetőssé.

MTI nyomán
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • A visztulai csoda: száz éve magyar segítséggel verték porrá a szovjeteket
  Nyilván nagyon sokat köszönhetünk ennek a lengyel sikernek, hiszen 1920 nyarán megvolt annak az esélye, hogy már akkor létrejön az a keretrendszer, ami 1945-ben, s így egy nemzedékkel hosszabb ideig tartott volna a totális bolsevik államhatalmi időszak Kelet-Közép-Európában – fejtette ki a hirado.hu-nak Ligeti Dávid történész.
 • Mozgósítás az online térben
  – A mi dolgunk az, hogy az emberek érdekét szolgáljuk, hogy tudják, mi elfogadjuk a véleményüket, akkor is, ha úgy érzik, valamit rosszul csinálunk – fogalmazta meg a lapunknak adott interjúban politikai krédóját Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatója úgy véli, a Fidesznek a választókkal való személyes kapcsolattartása erős, míg a baloldal – Gyurcsány kottája alapján – leépíti a pártszervezeteit és a tagságát.
 • Semmi ideiglenesség: állandósult amerikai katonai jelenlét
  Lengyelország is készülhet arra, hogy a nemzetközi terrorizmus célpontjává válik.
MTI Hírfelhasználó