Balog Zoltán díjakat adott át magyar kultúra napja alkalmából
Balog Zoltán miniszter és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Márai Sándor-, Csokonai Vitéz Mihály- és Könyvtári Minőségi Díjakat adtak át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2015. január 22. 12:58

Magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, társadalmi szolidaritás és gazdasági eredmények sincsenek – mondta ünnepi beszédében Balog Zoltán. A miniszter kiemelte: a magyar kulturális szövetségi rendszer milliónyi ember egyessége arról, hogyan értelmezik, hogyan írják le a valóságot. Egyetértésük nélkül nincs közös nyelv, és ha nincs közös nyelv, akkor még a legelemibb gondolatainkat sem tudjuk megosztani egymással. Ősi törvényünk azt mondja: tartsd meg a kultúrát és a kultúra meg fog tartani téged – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a kultúra nemzeti, közösségi és személyes ügy egyszerre. Olyan védőburok, amelyen belül felépíthetjük az emberi méltóság világát. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: egyre többet tesznek azért, hogy kiérdemeljék a kultúratámogató kormány elnevezést. Ezt bizonyítják az utóbbi évek nagyberuházásai, az idei fontos nemzetközi programok és az, hogy a 2015-ös költségvetésben 1,1 milliárd forinttal növelték a kulturális célokra fordítható forrásokat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: csak erős kulturális identitással válhatunk erős nemzetté. Napjaink legnagyobb kulturális feladata hazánkban az, hogy újból megtaláljuk a kultúra közösségépítő és életminőséget javító szerepét.

A XX. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért Márai Sándor-díjban részesült:

Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője.

Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült alkotói kategóriában

a táncházmozgalom és a népzenei hagyományok ápolásáért, a népzenész- és énekes-képzés területén végzett tevékenysége elismeréseként Szűcsné Molnár Erzsébet, a szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanára,

néptáncos színpadi előadói tevékenysége, alkotói, néptánc-pedagógusi munkája elismeréseként Demarcsek György, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült közösségi kategóriában

az amatőr színjátszás, a színházi nevelés területén hosszú időn át végzett tevékenységükért, közösségformáló-, értékteremtő munkájukért, a fővárosi Ascher Oszkár Színház,

a Palócföld népdalainak, népviseletének, néphagyományainak ápolásáért, autentikus megőrzéséért, továbbadásáért a Bogácsi Pávakör,

hagyományőrző, közösségteremtő, néptánc oktatói és előadói tevékenységéért a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes.

Könyvtári Minőségi Díjban részesült Minősített Könyvtárként végzett kiemelkedő színvonalú innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. 

emmi.gov.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó