Manipulált kísérletek gyógyszereknél
Hazánkban is forgalomban levő készítményeket is érint egy indiai cég kísérletei nyomán kirobbant botrány. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint fél évtizeden keresztül manipulálhatta a társaság a készítmények hatástanulmányai során az adatokat.
2015. január 24. 10:27

Számos országban, köztük Magyarországon is forgalomban levő készítmények forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolja az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA). Az EMA erről azután döntött, hogy problémák merültek fel egy indiai céggel kapcsolatban, amely az érintett készítményeket tesztelte. A kínos helyzetbe került GVK Biosciences eredményeit először a francia gyógyszerügynökség (ANSM) vizsgálta felül, s rávilágított, a hajderábádi székhelyű társaság legalább öt éven át, szisztematikusan manipulálta a kísérletek során az eredményeket.

Mindez Magyarországon hét gyógyszergyártó által forgalmazott tizenhárom készítményt érint. Többségük allergia elleni gyógyszer, de van köztük gyomorsav csökkentésére, illetve a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére felírható készítmény is. Nem hivatalos, ám a gyógyszeriparban járatos forrásból úgy tudjuk, ezek közül egyik sem olyan, amelynek ne lenne a hazai piacon alternatívája. Az ügyben megkerestük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, amely hétfőre ígért tájékoztatást. Az EMA javaslatában nyomatékosította, egyetlen készítmény esetében sem kaptak olyan visszajelzést, hogy az ártalmas lenne az egészségre, vagy ne lenne hatékony. A gyógyszerügynökség az indiai cég által vizsgált több mint ezer készítmény közül 300-nál – amelyek hatásait más társaságok által végzett tanulmányok is igazolják – nem tartja szükségesnek a forgalmi engedélyek visszavonását.

Ugyanez a helyzet azoknál a készítményeknél, amelyeket az adott országban kritikus fontosságúnak ítélnek meg az illetékes szervek, és nincs forgalomban a helyettesítésükre alkalmas alternatíva. Az emberi alkalmazásra szánt gyógyszerek bizottsága ajánlását megküldték az Európai Bizottságnak (EB). Ha az EB is elfogadja azt, a szóban forgó gyógyszerek bevonása kötelező lesz. A GVK Biosciences honlapján január elején közzétett közlemény szerint az indiai kormány szakértőkből álló bizottságot állít fel, hogy kivizsgálja a feltételezett visszásságokat.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó