A magyar kormány figyelemmel kíséri az ukrán mozgósítást
A magyar kormány szorosan figyelemmel követi az Ukrajnában nemrég elrendelt katonai mozgósítás menetét Kárpátalján, és a helyi magyarság képviselőivel közösen ügyel arra, hogy a magyarok összlakosságon belüli arányánál nagyobb mértékű behívására ne kerülhessen sor – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Ungváron.
2015. január 24. 12:06

Szijjártó Péter, aki egynapos hivatalos látogatást tett Kárpátaljára, Ungváron megbeszélést folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel, akivel áttekintette a kárpátaljai magyarság helyzetét, megvitatta a napokban kezdődött katonai mozgósítás magyarokat érintő kérdéseit, a tervezett ukrajnai területi-közigazgatási reform nemzetiségi vonatkozásait és a magyar anyanyelvű oktatás problémáit.

A miniszter Vaszil Huballal, Kárpátalja megye kormányzójával és Volodimir Csubirkóval, a megyei közgyűlés elnökével is tárgyalt. A megbeszélés után Csubirkóval megállapodást írt alá az EU Keleti partnerség programjában Kárpátaljának nyújtott 155 millió forintnyi magyar kormánytámogatás harmadik szakaszáról. Szijjártó Péter egy másik megállapodást is aláírt az Ungvári Nemzeti Egyetemen Volodimir Szmolanka rektorral arról, hogy a kabinet hatmillió forint támogatásban részesíti a felsőoktatási intézmény magyar karát és az Ungvári Hungarológiai Intézetet.

Az ungvári magyar főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta: a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a Kárpátaljával folytatott együttműködésnek, a magyar közösség folyamatos támogatásának és erősítésének. Hozzátette, öröm számára, hogy mind a kárpátaljai vezetők, mind Brenzovics László KMKSZ-elnök, az ukrán parlament képviselője arról tájékoztatta: Kárpátalján harmonikus a magyar nemzeti közösség együttélése a többségi nemzet tagjaival.

Az ukrán válságról

Az ország keleti felét érintő válságról szólva kiemelte: „az Ukrajnában folyó fegyveres konfliktusnak csak vesztesei vannak, ezért minden nemzetközi fórumon a minszki megállapodások végrehajtására szólítunk fel”. Hangsúlyozta, Magyarország erős és stabil Ukrajnában érdekelt, és ehhez minden segítséget megad, hiszen ez egybevág a kárpátaljai magyarság érdekeivel. Magyarország Ukrajna barátja, ezért fontos számára, hogy megnyugtatóan rendeződjenek a kényes kérdések, mint például a magyarok kisebbségi jogainak a biztosítása az új nyelvtörvény kidolgozása során, a lakosság nemzetiségi összetételének figyelembevétele a területi-közigazgatási reform során – fogalmazott.

Keleti partnerség

A Keleti partnerség program folytatásáról aláírt megállapodással kapcsolatban a politikus elmondta: a magyar kormány összesen 200 millió forinttal támogatja a kárpátaljai magyar oktatási, kulturális és egyházi intézmények felújítását és fejlesztését. Közölte, megállapodott Kárpátalja megye vezetőivel a Nagyhodos és Nagypalád közti határátkelőhely megnyitásáról, a beregsurány-asztélyi átkelő bővítéséről, a szatmárcsekei Tisza-híd építésének elkezdéséről. A Magyar Államvasutak kész részt venni a normál nyomtávú vasúti pálya helyreállításában a magyar határ és Munkács között, s az Eximbank azonnal aláírja a hitelnyújtási megállapodást az ukrán féllel a Beregszászt elkerülő út finanszírozásáról, ha ehhez megkapja az ukrán állam garanciáját. Magyarország január 1-jével felújította a reverz üzemmódú gázszállítást Ukrajnába napi 2,5 millió köbméter mennyiségben.

A magyar többségű járás és Beregszász

Szijjártó Péter Beregszászon felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, megbeszélést folytatott a magyar történelmi egyházak vezetőivel, tárgyalt a város polgármesterével és a járás vezetőivel, s magyar üzletemberekkel találkozott.

E rendezvény után az MTI érdeklődésére elmondta: fontosnak tartotta, hogy felkeresse Ukrajna egyetlen magyar többségű járását. Hozzátette, jelezni akarta, mennyire fontosnak tekinti, hogy a következő ukrajnai közigazgatási reform után is legyen magyar többségű járás Kárpátalján, vagyis az új közigazgatási egységek kialakítása során az ukrán törvényhozás legyen tekintettel a lakosság nemzetiségi összetételére. A helyi vezetőkkel folytatott megbeszélése után még egyértelműbbé vált számára: Beregszász gazdasági fejlődése milyen nagy mértékben függ a várost elkerülő út megépítésétől, amelyet a magyar kormány is támogat, csakúgy mint a fürdő megépítését. A Kárpátaljával folytatott gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében Magyarország egy-egy gazdasági diplomatát küld Ungvárra és Beregszászra, a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviseleti irodát nyit idén a két városban.

A Keleti partnerség program keretében a magyar kormány 20 millió forint támogatást nyújt a kárpátaljai magyar történelmi egyházak működéséhez.

Magyar Nemzet
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó