A KMKSZ az arányosság elvének betartását kéri
Felszólították az érintetteket, hogy tegyenek meg mindent a háborús cselekmények kiterjedésének megakadályozására
2015. január 24. 14:08

A napokban Ukrajnában elrendelt újabb katonai mozgósítás kárpátaljai magyarságot érintő kérdéseit, a kettős állampolgárság, a közigazgatási reform és az anyanyelvű oktatás problémáit vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya szombaton Beregszászon.

A napirenden szereplő kérdések áttekintése és megvitatása után a testület nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólította az érintetteket, hogy tegyenek meg mindent a háborús cselekmények kiterjedésének megakadályozására. "Meggyőződésünk, hogy a kialakult konfliktust kizárólag békés úton lehet rendezni, s csakis ez szolgálja a nép és az ország hosszú távú érdekeit. A KMKSZ választmánya egyben felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy a behívások kapcsán mind a megyék, mind a járások vonatkozásában tartsák be az arányosság elvét" - áll a nyilatkozatban.

A választmány megerősítette azt az álláspontját, hogy a többes állampolgárság intézményét egyetlen ukrajnai tételes jogszabály sem tiltja, és Ukrajna lakossága nem érdekelt abban, hogy elveszítse a többes állampolgárságból fakadó lehetséges előnyöket, amelyek mind kulturális, mind gazdasági téren hozzájárulnak az emberek mindennapi életének megkönnyítéséhez.

A testület fontosnak tartja, hogy a tervezett közigazgatási reform során vegyék figyelembe a lakosság nemzetiségi összetételét, és olyan közösségeket hozzanak létre, amelyek a szubszidiaritás elvének és az emberek érdekeinek messzemenően megfelelnek.

A KMKSZ választmánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán állami költségvetés nem irányoz elő forrásokat a nemzetiségi iskolák tankönyveinek kiadására. A testület felhívja az oktatási minisztérium és az érintett állami szervek figyelmét arra, hogy az anyanyelvű oktatás feltételeinek biztosítása alkotmányos kötelességük. Ezért maradéktalanul biztosítaniuk kell a nemzetiségi, és ezen belül a magyar iskolák anyanyelvű tankönyvekkel való ellátását.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó