Keresik az orosz gáz útját
Az Egyesült Államok új nagykövete elkötelezett a magyar-amerikai együttműködés és annak javítása iránt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 A Lényeg című műsorában.
2015. január 26. 10:02

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Egyesült Államok már 2010 óta gyanakvással figyeli Magyarország tevékenységét. A miniszter az M1 A Lényeg című műsorában elmondta: az új alkotmányos berendezkedéshez vezető intézkedések közül sokat kifogásoltak vagy kritikával illettek. Mivel azonban Magyarország az EU tagállama, az intézkedéseket az unióval kellett egyeztetni – tette hozzá. Elmondása szerint nincs másik olyan ország, amely saját intézkedéseiről annyit konzultált volna az Európai Bizottsággal, mint hazánk.

Megjegyezte, a magyar-amerikai kapcsolatok alapvetően három részre bonthatók, ebből a gazdasági és a védelmi együttműködés teljesen zökkenőmentesen zajlik. Hozzátette: négy új amerikai beruházás indul hazánkban, valamint a magyar export a tavalyi év első 10 hónapjában majd a negyedével nőtt az Egyesült Államok irányába. Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a politikai együttműködést valóban terheli néhány ügy, amelyet azonban a magyar kormány a maga részéről lezártnak tekint. Elmondta, a korrupciós botrányok alapjául szolgáló dokumentumokat a magyar kormány nem ismerhette meg, hiába tett erre irányuló lépéseket. A kormány a jövővel kíván mostantól foglalkozni, javítani igyekszik a politikai együttműködést – fűzte hozzá. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az új amerikai nagykövet elkötelezett a magyar-amerikai együttműködés javítása iránt. Szijjártó szerint Magyarország tisztelettel fogadta az Egyesült Államok új nagykövetét, és értékelni kell azt a viszontgesztust, hogy hazánk washingtoni nagykövete szinte azonnal megkapta az elfogadó nyilatkozatot.

A külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap Ankarába utazott, hogy hétfőn tárgyaláson vegyen részt az új orosz gázátadó állomás kapcsán. Szijjártó Péter elmondta: az energetikai együttműködés lesz a tárgyalások egyik legfőbb kérdése. Oroszország a Déli Áramlatba szánt gázt, a tervek szerint Törökország irányába fogja szállítani, és egy regionális gázelosztó központ létrehozását tervezik még török oldalon, a görög határ közelében. A miniszter szerint a lehetséges útvonalak megtervezése az egyik fő feladat, amelyen ezt a gázt Közép-Európába lehet eljuttatni. Ehhez azonban infrastrukturális és technológiai beruházásokra van szükség - tette hozzá. Február elején Szófiában dől majd el, hogy az Európai Unió mely terveket támogatja - mondta.

hirado.hu - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó