Stratégiai szerepet fognak betölteni az energiaellátásban
Szijjártó Péter az energetikai és gazdasági kooperációról, valamint a geopolitikai kérdésekről, együttműködésről tárgyalt.
2015. január 26. 16:20

Ahmet Davutoglu török kormányfővel és kabinetjének két miniszterével tárgyalt Ankarában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki hétfőn telefonon számolt be megbeszéléseiről az MTI-nek.

A török miniszterelnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel és Taner Yildiz energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélésekről szólva Szijjártó hangsúlyozta, Törökország a jövőben stratégiai szerepet fog betölteni Európa, és benne Közép-Európa energiaellátásában, hiszen Oroszország lemondta a Déli Áramlat földgázvezeték megépítését. Moszkva jelenleg arról tárgyal Ankarával, hogy a Déli Áramlatba szánt gázt Törökországba szállítsa.

A magyar miniszter kiemelte: "Nekünk most az a feladatunk, hogy előkészítsünk olyan beruházásokat, amelyek révén a Törökországba szállítandó gázt el kell juttatni Közép-Európába". Hozzátette, Oroszország most arról egyeztet Törökországgal, hogy éves szinten 63 milliárd köbméternyi földgázt szállítson. Tárgyalás folyik arról is, hogy a görög-török határ közelében egy regionális elosztó központot építsenek.

Hangoztatta: Törökország nyitottságot mutat arra, hogy az Oroszországból érkező gázt Közép-Európába továbbszállítsa. A török kormányfő, az energiaügyi miniszter, valamint a külügyminiszter biztosította őt arról, hogy számukra fontos szempont Magyarország energiaellátása. Megállapodtak abban, hogy amint végleges eredmény születik a török-orosz gázszállítási és a regionális központ kialakításáról szóló megbeszéléseken, azonnal megkezdik a közvetlen török-magyar tárgyalásokat a gáz egy részének Közép-Európába szállításáról.

Most az a feladat, Magyarország egyeztessen Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával arról, hogy a gázszállítás milyen útvonalon lehetséges. "Egyeztetünk az Európai Bizottsággal arról, hogy ehhez milyen finanszírozási segítséget nyújthat az Európai Unió" - mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: az energetikai kérdésekhez tartozik, hogy Törökország négy fázisban újabb atomerőműveket épít, illetve fejleszt. Ezres nagyságrendben van szüksége szakemberek képzésére. Tárgyalások kezdődtek arról, hogy a szükséges szakemberek egy részét Magyarországon képezzék ki.

Kiemelte, hogy tavaly nyolc százalékos volt a magyar-török kereskedelmi forgalom növekedése, a forgalom várhatóan meghaladja a 206 millió dollárt. A továbbfejlesztés érdekében az Eximbank februárban képviseletet nyit Isztambulban. Ugyanebben a bankban 170 millió dolláros hitelkeret nyílik a magyar kis- és középvállalkozások törökországi piaci tevékenységének segítésére.

A miniszter szólt arról is, hogy elhárult az akadály a magyar szarvasmarha-szállítások Törökországba történő újraindítása előtt.

Szijjártó Péter partnereivel megállapodott arról is, hogy a két ország között szorosabbra fűzik a védelmi és biztonságpolitikai együttműködést, a kooperációt globális kihívások kezelésében. "Főleg az iszlám szélsőségek elleni harcban továbbra is elkötelezetten veszünk részt" - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy politikai együttműködésről szóló megállapodás született a magyar és a török külügyi tárca között. A legutóbbi ilyen dokumentum 1993-ban keletkezett.

Február végén Budapestre látogat Ahmet Davutoglu kormányfő, és a látogatás keretében megrendezik a két kormány magas szintű stratégiai tanácsának következő ülését - mondta Szijjártó Péter, aki szerint a vizit várható időpontja február 24-25-e lesz. 

mti
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
 • Fiatal tunéziai bűnözők indultak meg Európába
  Újra a tunéziai bűnszervezetek irányítják a migrációt, ezért fiatal, büntetett előéletű migránsok érkeznek az összeroppanás szélén lévő Olaszországba.
MTI Hírfelhasználó