A közeljövőben nem terveznek Békemenetet
Falusi családi vállalkozások megvalósítását segítő programot indít útjára a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.
2015. január 27. 15:03

Csizmadia László, a CÖKA elnöke, a CÖF alapítója a keddi fővárosi sajtótájékoztatón közölte: a helyi közösségek megszervezésével, oktatások indításával, a pályázati lehetőségeket tartalmazó kiadványokkal, illetve kisgépek vásárlását lehetővé tévő programokkal akarják segíteni a vidéki kisvállalkozásokat.

Mindehhez rendelkezésre áll a CÖF nyolcezer szellemi honvédője, akik közül sokan önkéntesként fogják segíteni a két-hároméves program megvalósítását - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: az elmúlt ősszel stratégiai megállapodást kötöttek a földművelési tárcával és a magyar élelmiszerláncokkal, annak érdekében, hogy a segítségükkel megszervezhessék a helyi termelői közösségeket. Ezek nyomán lehetségesnek tartják egy olyan kisgépbeszerzési program megvalósítását, amelynek segítségével a termelők többletértéket állíthatnának elő.

Példaként említette, hogy egy pasztőröző kisgép segítségével a gyümölcsből gyümölcslé állítható elő, de gyorsfagyasztó, aszaló vagy tésztakészítő gépekkel is növelni tudják termékük értékét a falusi gazdálkodók. Az élelmiszerláncoktól pedig azt kérik, hogy csomagolóanyagokkal, üvegekkel, dobozokkal, címkékkel segítsék a kisvállalkozásokat és vegyenek részt a termékek értékesítésében.

Javasolni tervezik a kormánynak, hogy a közfoglalkoztatottak egy részét irányítsák ezekhez a vállalkozásokhoz, ami azt jelenti, hogy a betanulás után nem az állam, hanem ezek a cégek foglalkoztatnák tovább az embereket.

Arról is szólt: országvédelmi szempontból fontosnak tartják, hogy a magyar föld a magyar gazdálkodók kezében maradjon, ezért azt javasolják, hogy a megbízhatóan gazdálkodó magyar gazdáknak legyen elővételi, illetve előbérleti joguk a felszabaduló földterületekre - mondta Csizmadia László.

Ifjabb Lomnici Zoltán a CÖF-CÖKA szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes bankok az őket elmarasztaló ítéletek után is folytatnák a hitelesek megkárosítását, ami ellen fel akarnak lépni. Szükségesnek tartják a személyi felelősség megállapítását is azon bankoknál, amelyek tisztességtelenül jártak el ügyfeleikkel szemben.

Arról is szólt, hogy keresetet nyújtanak be Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke ellen, mert a közrádió egy reggeli műsorában azt állította, hogy a CÖF-CÖKA folyamatosan hazudik a pénzügyi elszámolásai tekintetében.

Kérdésre válaszolva Csizmadia László közölte: a közeljövőben nem terveznek Békemenetet, annak ellenére sem, hogy várhatóan számos kormányellenes tüntetésre kerül sor. Eddig sem saját polgártársaik ellen szervezték a Békemeneteket, az üzenet az ország szuverenitásának megvédése érdekében a külföldi támadások ellen irányult - mondta.

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Operatív törzs: Több már a gyógyult, mint az aktív fertőzött
  A gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt.
 • Elkészült a koronavírus ellenszere?
  Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
MTI Hírfelhasználó