A közeljövőben nem terveznek Békemenetet
Falusi családi vállalkozások megvalósítását segítő programot indít útjára a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.
2015. január 27. 15:03

Csizmadia László, a CÖKA elnöke, a CÖF alapítója a keddi fővárosi sajtótájékoztatón közölte: a helyi közösségek megszervezésével, oktatások indításával, a pályázati lehetőségeket tartalmazó kiadványokkal, illetve kisgépek vásárlását lehetővé tévő programokkal akarják segíteni a vidéki kisvállalkozásokat.

Mindehhez rendelkezésre áll a CÖF nyolcezer szellemi honvédője, akik közül sokan önkéntesként fogják segíteni a két-hároméves program megvalósítását - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: az elmúlt ősszel stratégiai megállapodást kötöttek a földművelési tárcával és a magyar élelmiszerláncokkal, annak érdekében, hogy a segítségükkel megszervezhessék a helyi termelői közösségeket. Ezek nyomán lehetségesnek tartják egy olyan kisgépbeszerzési program megvalósítását, amelynek segítségével a termelők többletértéket állíthatnának elő.

Példaként említette, hogy egy pasztőröző kisgép segítségével a gyümölcsből gyümölcslé állítható elő, de gyorsfagyasztó, aszaló vagy tésztakészítő gépekkel is növelni tudják termékük értékét a falusi gazdálkodók. Az élelmiszerláncoktól pedig azt kérik, hogy csomagolóanyagokkal, üvegekkel, dobozokkal, címkékkel segítsék a kisvállalkozásokat és vegyenek részt a termékek értékesítésében.

Javasolni tervezik a kormánynak, hogy a közfoglalkoztatottak egy részét irányítsák ezekhez a vállalkozásokhoz, ami azt jelenti, hogy a betanulás után nem az állam, hanem ezek a cégek foglalkoztatnák tovább az embereket.

Arról is szólt: országvédelmi szempontból fontosnak tartják, hogy a magyar föld a magyar gazdálkodók kezében maradjon, ezért azt javasolják, hogy a megbízhatóan gazdálkodó magyar gazdáknak legyen elővételi, illetve előbérleti joguk a felszabaduló földterületekre - mondta Csizmadia László.

Ifjabb Lomnici Zoltán a CÖF-CÖKA szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes bankok az őket elmarasztaló ítéletek után is folytatnák a hitelesek megkárosítását, ami ellen fel akarnak lépni. Szükségesnek tartják a személyi felelősség megállapítását is azon bankoknál, amelyek tisztességtelenül jártak el ügyfeleikkel szemben.

Arról is szólt, hogy keresetet nyújtanak be Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke ellen, mert a közrádió egy reggeli műsorában azt állította, hogy a CÖF-CÖKA folyamatosan hazudik a pénzügyi elszámolásai tekintetében.

Kérdésre válaszolva Csizmadia László közölte: a közeljövőben nem terveznek Békemenetet, annak ellenére sem, hogy várhatóan számos kormányellenes tüntetésre kerül sor. Eddig sem saját polgártársaik ellen szervezték a Békemeneteket, az üzenet az ország szuverenitásának megvédése érdekében a külföldi támadások ellen irányult - mondta.

hirado.hu - MTI
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó