A társaság dolgozói arról számoltak be a Napi Gazdaságnak, hogy a bolthálózat év eleji bejelentései és a sajtóhírek nyomán komoly bizonytalanság alakult ki, és sokan kezdtek új munkahely után nézni. Márpedig a megfelelő kereskedelmi munkaerőre igen nagy az igény a piacon. A Tesco sem viszi véghez a korábban bejelentett 570 fős elbocsátást.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke megerősítette: az eredetileg bejelentettel szemben körülbelül 150-170 fős elbocsátásra kerül sor (de nem a vasárnapi pihenőnap miatt). A Tesco a bezárt boltokban foglalkoztatottak több mint kétharmadát dolgoztatná tovább más üzleteiben. Vannak, akik inkább a végkielégítést választják, annyira bíznak abban, hogy az ágazatra jellemző munkaerőhiány miatt gyorsan el tudnak helyezkedni – mondta.

A szakszervezeti vezető szerint egyébként a Tesco olyan kedvező feltételekkel állt elő az érdekvédőkkel történt tárgyalások során, hogy azokkal kapcsolatban nem merült fel semmilyen kifogás, így várhatóan még a héten aláírhatják a tárgyalásokat lezáró közös nyilatkozatot.

Eddig a kormányra hárították a felelősséget

Ismert, korábban a Tesco a kormány kereskedelempolitikai intézkedéseire, vagyis a vasárnapi zárva tartás elrendelésére, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelésére és a kétévnyi veszteséges működés utáni piaci korlátozásra hivatkozott, miután bejelentette 13 magyarországi üzletének bezárását, ami több mint 500 dolgozót érint.

Azonban köztudott, hogy a multinacionális vállalatnak komoly financiális gondokkal kell megküzdenie. Angliai piacvesztése mellett eredménybecslési botrányba is keveredett, története egyik legsúlyosabb válságát éli, és nem csak Magyarországon kényszerült üzletek bezárására.