Lánczi: Komoly változások az Európai Unióban
Megnőtt a külföldi események belpolitikai jelentősége - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány elnöke. Lánczi András szerint Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól, az unióban történtek itt is éreztetik hatásukat.
2015. január 28. 11:30

Lánczi András filozófus, politológus szerint Magyarországnak a jelenlegi helyzetben jobban oda kell figyelnie az európai fejleményekre.

"Európában az ukrán részen háború folyik, egy háború pedig mindig nagyon nagy jelentőséggel bír. Szerintem háborús cselekmények a terror cselekmények is. Hogy milyen politikai irányokat és célokat tűzünk ki mi itthon, nagymértékben függ attól, hogy mi zajlik a világban" - fejtette ki a politológus.

"Mintha felbomlóban lenne a második világháború után kialakult konszenzus, ami a francia-német kiegyezésen és Oroszország politikai kezelésén nyugodott. Oroszország sokkal nagyobb erőfeszítést tesz, hogy európai országokban befolyásra tegyen szert kulturális, diplomáciai - tehát puha - eszközökkel, mint amennyi ebből látszik" - mutatott rá a Századvég Alapítvány elnöke.

Lánczi András arról is beszélt, hogy Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól.

"Az egész Európai Unió hatékonysága, a válság kezelésétől kezdve a társadalmi problémák kezelésén át a kulturális kérdésekig, hogy ne hatna ránk is? Hiszen nincs olyan, hogy akkor benne vagyunk az unióban, ha pozitív és ha negatív , akkor meg kívül állunk" - fogalmazott.

Lánczi András szerint sajátos helyzetben vagyunk, sok szempontból újra megerősödtek korábbi történeti tendenciák.

"Új körülmények között régi jelenségek is felbukkannak. Ezért állítom azt, hogy sokkal jobban kell figyelni, mert felbomlóban van sok minden, amit eddig kész ténynek vettünk" - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke arra számít, hogy továbbra is nő a bevándorolók száma Európában, mert erre az EU-nak szemmel láthatóan nincs válasza.

InfoRádió
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó