Lánczi: Komoly változások az Európai Unióban
Megnőtt a külföldi események belpolitikai jelentősége - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány elnöke. Lánczi András szerint Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól, az unióban történtek itt is éreztetik hatásukat.
2015. január 28. 11:30

Lánczi András filozófus, politológus szerint Magyarországnak a jelenlegi helyzetben jobban oda kell figyelnie az európai fejleményekre.

"Európában az ukrán részen háború folyik, egy háború pedig mindig nagyon nagy jelentőséggel bír. Szerintem háborús cselekmények a terror cselekmények is. Hogy milyen politikai irányokat és célokat tűzünk ki mi itthon, nagymértékben függ attól, hogy mi zajlik a világban" - fejtette ki a politológus.

"Mintha felbomlóban lenne a második világháború után kialakult konszenzus, ami a francia-német kiegyezésen és Oroszország politikai kezelésén nyugodott. Oroszország sokkal nagyobb erőfeszítést tesz, hogy európai országokban befolyásra tegyen szert kulturális, diplomáciai - tehát puha - eszközökkel, mint amennyi ebből látszik" - mutatott rá a Századvég Alapítvány elnöke.

Lánczi András arról is beszélt, hogy Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól.

"Az egész Európai Unió hatékonysága, a válság kezelésétől kezdve a társadalmi problémák kezelésén át a kulturális kérdésekig, hogy ne hatna ránk is? Hiszen nincs olyan, hogy akkor benne vagyunk az unióban, ha pozitív és ha negatív , akkor meg kívül állunk" - fogalmazott.

Lánczi András szerint sajátos helyzetben vagyunk, sok szempontból újra megerősödtek korábbi történeti tendenciák.

"Új körülmények között régi jelenségek is felbukkannak. Ezért állítom azt, hogy sokkal jobban kell figyelni, mert felbomlóban van sok minden, amit eddig kész ténynek vettünk" - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke arra számít, hogy továbbra is nő a bevándorolók száma Európában, mert erre az EU-nak szemmel láthatóan nincs válasza.

InfoRádió
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Súlyos béklyó a valóságtagadás
  A hivatásos balliberális aggódók nekikezdtek az álhírgyártásnak és valóságtagadásnak, ismét bemesélik maguknak, hogy a balliberális szavazók mindegyike le fog szavazni egy jobbikos jelöltre, és fordítva.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
MTI Hírfelhasználó