Lánczi: Komoly változások az Európai Unióban
Megnőtt a külföldi események belpolitikai jelentősége - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány elnöke. Lánczi András szerint Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól, az unióban történtek itt is éreztetik hatásukat.
2015. január 28. 11:30

Lánczi András filozófus, politológus szerint Magyarországnak a jelenlegi helyzetben jobban oda kell figyelnie az európai fejleményekre.

"Európában az ukrán részen háború folyik, egy háború pedig mindig nagyon nagy jelentőséggel bír. Szerintem háborús cselekmények a terror cselekmények is. Hogy milyen politikai irányokat és célokat tűzünk ki mi itthon, nagymértékben függ attól, hogy mi zajlik a világban" - fejtette ki a politológus.

"Mintha felbomlóban lenne a második világháború után kialakult konszenzus, ami a francia-német kiegyezésen és Oroszország politikai kezelésén nyugodott. Oroszország sokkal nagyobb erőfeszítést tesz, hogy európai országokban befolyásra tegyen szert kulturális, diplomáciai - tehát puha - eszközökkel, mint amennyi ebből látszik" - mutatott rá a Századvég Alapítvány elnöke.

Lánczi András arról is beszélt, hogy Magyarország nem vonhatja ki magát az európai tendenciák alól.

"Az egész Európai Unió hatékonysága, a válság kezelésétől kezdve a társadalmi problémák kezelésén át a kulturális kérdésekig, hogy ne hatna ránk is? Hiszen nincs olyan, hogy akkor benne vagyunk az unióban, ha pozitív és ha negatív , akkor meg kívül állunk" - fogalmazott.

Lánczi András szerint sajátos helyzetben vagyunk, sok szempontból újra megerősödtek korábbi történeti tendenciák.

"Új körülmények között régi jelenségek is felbukkannak. Ezért állítom azt, hogy sokkal jobban kell figyelni, mert felbomlóban van sok minden, amit eddig kész ténynek vettünk" - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke arra számít, hogy továbbra is nő a bevándorolók száma Európában, mert erre az EU-nak szemmel láthatóan nincs válasza.

InfoRádió
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó