Az újság csütörtöki cikke szerint ezek közül a megyei matrica volt a legnépszerűbb, amelyből 563 ezret vásároltak az autósok. A heti matricából 437 ezer, az évesből 185 ezer, a haviból pedig 82 ezer fogyott. Az eladási listát Pest megye vezeti, mivel itt a legsűrűbb az autópálya-hálózat, ezt követi Fejér, majd Győr-Moson-Sopron megye.

A kormány az idén is jelentős összeggel számol a költségvetésben az útdíjbevételekből: a büdzsében a matricaértékesítésekből tervezett bevétel nettó 34,5 milliárd forint, a három és fél tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőktől pedig 149 milliárd forintra számít a kabinet.

Január 1-jétől változott az úthasználati rendszer a megyei matricák bevezetésével, illetve az útdíjköteles hálózat kibővítésével – emlékeztet a lap. Mivel azonban bizonyos szakaszok fizetősek lettek, az érintett települések egy része ezt nem tartotta elfogadhatónak, és politikai szinten is kiéleződtek a viták. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a tesztidőszak végén, februártól, öt autópálya-szakaszt ismét ingyenesen lehet igénybe venni. Hamarosan megjelenik az új útdíjrendelet, amely a február 1-jén hatályba lépő változtatásokat tartalmazza – írja az újság.