Egy nagy orvosegyetemre lenne szükség
Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett, az egészségügyért felelős államtitkár szerint azonban ha ilyen döntés születik, egyetlen nagy intézményre lenne szükség.
Utoljára frissítve: 2015. január 31. 10:14
2015. január 31. 09:23

A politikus pénteken újságíróknak úgy fogalmazott, ahogy annak idején a felsőoktatási integrációnak is megvoltak a jól megmagyarázható okai, úgy jelenleg is szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett.

Ha Magyarországon az orvosegyetemek önállóságáról születik döntés, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal – mondta az államtitkár.

Stratégiai cél a hazai orvosképzés fejlesztése, amely talán az egyetlen olyan, amelyet a világ összes országában feltétel nélkül elfogadnak. A magyar orvosképzés olyan kincs, amilyen „ritkán adatik” a világban folyó felsőoktatási versenyben – hangsúlyozta Zombor Gábor.

A felsőoktatási szakemberek, rektorok, kormányzati szereplők bevonásával ez a kérdés nem sokára eldől – közölte az államtitkár.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek –, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

---------------------------------------------------------

Leválasztják a fizetős magánellátást

Azokat a fizetős szolgáltatásokat akarja kiszorítani a kormány az állami fenntartású kórházakból, amelyekért az állami finanszírozáson felül kérnek pénzt a betegektől – mondta

Térben és időben is szét kell választani a közfinanszírozott kórházakban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott, valamint a magánellátást – jelentette ki Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára lapunk kérdésére.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon arról beszélt: a kormány tervei szerint a közpénzből felújított kórházakban az OEP-kassza terhére csak állami szereplők nyújtanak szolgáltatást. A kabinet álláspontja az, hogy az egészségügy nem üzlet, abban nincs helye profitérdeknek. – A kormány ráadásul eddig mintegy 500 milliárd forintnyi közpénzt költött az egészségügyi intézmények felújítására, és „nem szabad hagyni, hogy azt magáncégek szétlopják” – fogalmazott Lázár János.

Zombor Gábor leszögezte, nem a magáncégek által, az OEP finanszírozásával, az állam helyett végzett tevékenységeket szüntetnék meg. Ekkor ugyanis a betegellátás érdekében szerződik az OEP a magántulajdonú cégekkel a feladatellátásra. – Ezek jellemzően a képalkotó diagnosztikai eljárások, vagy például a művesekezelés – mondta. Be kell fejezni viszont azt a több kórházban is kialakult gyakorlatot, hogy az OEP által finanszírozott kezelésért pluszpénzt kérnek a betegektől, ha a páciens gyorsabban akar sorra kerülni, vagy jobb körülményeket szeretne. Kérdésünkre az államtitkár közölte, ez nem vonatkozik a VIP-kórtermekre, vagy például arra, ha valaki speciális étkezést kér, mert ezek nem részei a beteg ellátásának.

Zombor az önálló orvosi egyetemekről szóló elképzelésről azt mondta: szólnak érvek az önálló intézmények mellett, mint ahogyan  voltak érvek az összevonás mellett is. Az államtitkár közölte: önálló intézményként egyetlen nagy orvosi egyetemet tud elképzelni, ahol egységes a képzési rendszer, a kutatási irányítás és egységes elvek alapján működnek a klinikai központokkal. Stratégiai célnak nevezte a hazai orvosképzés fejlesztését. Az államtitkár szerint a felsőoktatási szakemberek, rektorok, kormányzati szereplők bevonásával ez a kérdés rövidesen eldől.

Zombor Gábor tegnap átadta a hódmezővásárhelyi kórház 896 millió forintból felújított központi épületét. Hangsúlyozta, a hazai egészségügy történetében kevés példa volt olyan mérvű fejlesztésre, mint amilyen 500 milliárd forint uniós és nemzeti forrásból valósul meg az ország 160 helyszínén. A politikus példaértékűnek nevezte a makói és a hódmezővásárhelyi kórház két éve folyó együttműködését, amely az erőforrások hatékony felhasználásával nagyobb terület kiszolgálását teszi lehetővé.

A vásárhelyi kórház felújításának költségeiből 782 millió forintot fedezett az EU-támogatás, a fennmaradó részt a központi költségvetés biztosította. Az elmúlt másfél évben központi betegirányító rendszert alakítottak ki a felújítás során akadálymentesített épület aulájában. A fejlesztés egyik leglényegesebb eleme a tíz munkahelyes központi sterilizáló, amely az országban is egyedülálló módon, elektronikusan dokumentált formában teszi nyomon követhetővé a steril eszközök felhasználását. Az egység a hódmezővásárhelyi kórház mellett alkalmas a makói intézmény igényeinek kiszolgálására is.

Zombor Gábor. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint szó sincs arról, hogy a magáncégek által, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával, az állam helyett végzett tevékenységeket szüntetnék meg.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó