Miért titkolózik Bajnai Gordon?
A Fidesz arra szólítja fel Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, adjon be igazi vagyonnyilatkozatot, mert amit benyújtott, arról kiderült, hogy hazugság – mondta Dunai Mónika, a kormánypárti frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Vejkey Imre szerint a mentelmi bizottság nem vizsgálhatja Bajnai ügyét.
2015. január 31. 17:02

A Magyar Hírlap szombati számában arról írt, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé kerülhet Bajnai Gordon képviselői vagyonbevallási ügye, mivel a képviselőségről már lemondott korábbi kormányfő tavalyi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát, továbbá élettársáról sem tett említést.

A képviselői mandátumáról lemondott volt miniszterelnök tavaly a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe, az alakuló ülésen még részt vett és letette a képviselői esküt is, így a 2010-es vagyonnyilatkozata után egy újat kellett benyújtania.

Bajnai Gordon a bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából milyen jövedelemre tett szert – mondta sajtótájékoztatóján Dunai Mónika, aki mindezt úgy kommentálta: Bajnai Gordon „sumákol”, nem beszél egyértelműen, nem tudni, miből finanszírozza életvitelét, ahogyan azt sem, korábban kinek a pénzéből politizált.

„Miért nem árulja el Bajnai Gordon, hogy miből él? Miért titkolózik? (…) Honnan kaphat olyan pénzeket, amelyeket fél bevallani?” – kérdezte a Fidesz-frakció szóvivője, aki szerint felmerül a gyanú, hogy Bajnai Gordon nem tartotta be a törvényeket vagyonnyilatkozata leadásakor. Dunai Mónika ezért azonnali elszámolásra szólította fel a volt miniszterelnököt, az Együtt és a PM választási szövetségének korábbi vezetőjét, aki a tavalyi parlamenti választás után néhány hétig volt – függetlenként – országgyűlési képviselő.

A szóvivő hozzátette, a mai napig nem tudni azt sem, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke miből politizál, noha „két éve folyamatosan ígérgeti” támogatói névsorának nyilvánosságra hozatalát.

Szigetvári: Nincs jogsértés

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök nem követett el jogsértést vagyonnyilatkozatával, csupán az Országgyűlésben kialakult joggyakorlatot követte, amikor nem tüntette fel, mekkora osztalékot vett fel cégétől.

Az ellenzéki politikus erről más témában tartott szombati, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, kérdésre válaszolva. Megjegyezte még, hogy Bajnai Gordon társaságának éves osztaléka nyilvános adat, bírósági jegyzőkönyvekből hozzáférhető, így a volt kormányfő, ha akarná, sem tudná eltitkolni.

Nem tárgyalják Bajnai vagyonnyilatkozatát

Nem tárgyalja Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatát a mentelmi bizottság. Vejkey Imre, a testület KDNP-s elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, csak aktív képviselők ügyeit vizsgálhatják.

„A mentelmi bizottság a vagyonnyilatkozati eljárás és összeférhetetlenségi ügyben csak aktív képviselővel szemben járhat el. A bizottságunk nem tudna eljárni Bajnai Gordonnal szemben, aki már nem aktív képviselő.”

„Önmagában a vagyonnyilatkozatáért nem felelhet, de természetesen a NAV adott esetben a szükséges eljárásokat megindíthatja” – tette hozzá Vejkey.

MNO - HirTV - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó