Megérkezett Angela Merkel
Megérkezett Magyarországra Angela Merkel német kancellár. A repülőtérről először az Országházba ment. Egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel.
2015. február 2. 12:32

A tárgyalás kiemelt témája lesz az ukrán-orosz konfliktus, valamint az Ororszországgal szembeni Európai Uniós gazdasági szankciók.

A magyar miniszterelnök és a német kancellár találkozóján - úgy tudni - szó eshet energiapolitikai kérdésekről, a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok beruházásairól, illetve a menekültügyről is. Angela Merkel szóvivője a látogatás előtt azt nyilatkozta, hogy a találkozón belpolitikai témákról is szó lehet. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németország szoros, jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal.

Orbán Viktor és Angela Merkel az egyeztetést követően, nem sokkal tizenhárom óra után sajtótájékoztatót tart, amit élőben közvetít az M1.

Gulyás Gergely: Az ellenzéknek kudarc, hogy Angela Merkel Magyarországra látogat

Éveken át csak azt lehetett hallani az ellenzéktől, hogy a magyar külpolitika kudarca, és a magyar belpolitikával szembeni kritika, hogy Angela Merkel nem jön Magyarországra - mondta Gulyás Gergely az M1 A Lényeg című műsorának felvételén. Az Országgyűlés törvényhozásért felelős fideszes alelnöke hozzátette: ezeknek a pártoknak most el be kellene látniuk, hogy tévedtek.

"Az európai unió legfontosabb tagállamának, legerősebb gazdaságú államának vezetője lesz Budapest vendége. Nyilván az ellenzéknek egy kudarc, de az a korrektség nincs meg bennük, hogy beismerjék. Ha az eddigi kijelentéseikből indulnak ki, akkor most el kellene ismerni, hogy ez a magyar politika számára egyfajta elismerés" - mondta a politikus.

Gulyás Gergely Angela Merkel és Orbán Viktor hétfői találkozójáról azt mondta: bármilyen téma szóba kerülhet az egyeztetésen, de az ukrán - orosz konfliktusról biztosan tárgyal majd a német kancellár és a miniszterelnök.

Az ukrán-ororsz konfliktusban Magyarország nem a probléma, hanem a megoldás része - ezt írta Prőhle Gergely a hirado.hu, Messzelátó című blogjában. A nemzetközi és az európai uniós ügyekért felelős helyettes-államtitkár bejegyzésében hangsúlyozta: a magyar érdek érvényesítése nem külön út, a reálpolitikai megközelítés nem elvtelenség, hanem az időtálló megoldás záloga. A politikus rámutatott arra, hogy a magyar energiapolitikai elképzelések kedveznek a német befektetők ipari fejlesztéseinek, a paksi beruházás pedig aligha képzelhető el német technológiai részvétel nélkül.

A német kancellár látogatása azért is fontos, mert egyedül a németek tarsolyában van egy olyan terv, amely új kereteket adhat Európának, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködés - mondta pénteken a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a német kancellár komoly szerepet vállalt az ukrán-ororsz konfliktus megoldásában.

"A német kancellár a legnagyobb tekintélyű európai vezető jelenleg. Aki sziszifuszi munkát végez annak érdekében hogy az ukrán-orosz konfliktus is Európának kedvező módon oldódjék meg és azért is, hogy egybetartsuk illetve ő egybetartsa Európát. Ez egy olyan munka, ami mindenhol a világon elismerést vált ki, így Magyarországon is" - fogalmazott Orbán Viktor.

Angela Merkel, miután egyeztetett Orbán Viktorral, Áder János köztársasági elnökkel találkozik, majd meglátogatja a Dohány utcai zsinagógát.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó