Németország a magyar jelen és jövő része lesz
Orbán: A gazdasági együttműködés a bizonyíték, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz. Merkel: az egység fontos kincsünk.
2015. február 2. 14:29
Kapcsolódó cikkeink
> Megérkezett Angela Merkel

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatón, az Országházban.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kijelentette: a magyar nép nemcsak tiszteli, de kedveli is a németeket, amiben nagy szerepe van a Magyarországon élő németeknek – mint mondta, az ő képviselőjük is része volt a mai delegációnak. Orbán Viktor közölte: Angela Merkel az európai egység legfőbb és legerősebb szószólója, Magyarország pedig nagyra értékeli a munkát, amit az európai egység érdekében végez.

A magyar miniszterelnök kiemelte: 2010- ben járt legutóbb a kancellár asszonynál, mikor Magyarország pénzügyileg összeomlott. Magyarország nagy utat tett meg azóta: a második-harmadik legnagyobb növekedést a magyar gazdaság mutatta fel, költségvetésünk példaértékű európai mércével is - szögezte le Orbán Viktor.

Hozzátette: 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint most, és ebben a német cégeknek nagy szerepük van. Köszönetet mondott Angela Merkelnek, amiért ma 6000 német cég van jelen az országban, amelyek 300 munkahelyet és mintegy 6 milliárd eurónyi német befektetést jelentenek. Hozzáfűzte: a magyarországi külföldi befektetések 25 százaléka német.

Orbán Viktor azt mondta: Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, a gazdasági együttműködés a bizonyíték arra, arra hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz.

Orbán Viktor ismertette a magyar álláspontot az orosz-ukrán kérdésben: mint mondta, szomszédos országról van szó, a gáz Magyarországra Ukrajnán keresztül érkezik, és 200 ezer magyar él Ukrajna területén, így mi a béke pártjára állhatunk. Csak olyan megoldást fogadhatunk el, mely a béke felé visz - jelentette ki Orbán Viktor. Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust - mondta.

Orbán Viktor azt is tudatta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet.

Merkel: az európai egység fontos kincsünk

Hálásak vagyunk a magyar népnek a határnyitásért, fontos mérföldköve volt ez a német egyesítésnek – mondta a sajtótájékoztatón Angela Merkel. Hozzátette: a szabadság útját járta a két ország a hidegháború után, barátságos és demokratikus módon tartjuk kapcsolatainkat. A kancellár beszélt arról is, hogy bárhol is fektetnek be a német gazdaság szereplői, megbízható keretfeltételekkel szeretnek találkozni. Magyarországon sok munkahely létesült ezeknek a befektetéseknek köszönhetően – tette hozzá.

Angela Merkel kijelentette azt is: az európai politikában arra kell figyelni, hogy az energiaforrásokat diverzifikálják. Az ukrán-orosz konfliktusról szólva kiemelte a fegyverszünet szükségességét, a cél, hogy stabil állapot jöjjön létre. Az európai egység fontos kincsünk - fogalmazott.

Illiberalizmus és demokrácia

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell.

Beszéltünk a demokrácia és sajátosságai témájáról, ezt a beszélgetést még tovább kell mélyíteni – válaszolt Merkel az illiberális demokrácia fogalmára vonatkozó kérdésre. Utalt arra, hogy számára a demokrácia gyökerei mindig liberálisak. A CDU három gyökere a szociális, a liberális és a konzervatív. Az illiberális szóval személyesen én a demokráciával összefüggésben nem tudok semmit sem kezdeni – tette hozzá.

Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az illiberális demokráciával kapcsolatos kérdésre.

A délutáni program

A német kancellár délután hivatalában felkeresi Áder János köztársasági elnököt. Angela Merkel ezután beszédet mond az Andrássy Egyetemen, ott átveszi a Szegedi Egyetem díszdoktori címét. A német politikus budapesti látogatásának végén ellátogat a Dohány utcai zsinagógába, ahol megbeszélést folytat a magyar zsidó közösségek vezetőivel.

MTI, hirado.hu nyomán
MTI Hírfelhasználó