Radnai az egész Aranykéz-ügyet Portik Tamásra tolta
Tanúmeghallgatással folytatódott az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef R. büntetőpere kedden a Fővárosi Törvényszéken.
2015. február 3. 17:26

A bíróság a jogerős szabadságvesztését töltő Radnai Lászlót hallgatta meg tanúként. Az Energol-ügyben érintett Radnai Lászlót bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek a kecskeméti maffiaperben, majd később félbeszakították büntetését. A Prisztás József 1996-ban történt megölése miatt indult büntetőügyben terhelő vallomást tett P. Tamásra.

A keddi tárgyaláson Radnai László elmondta, egy vidéki házban történt találkozón - ahova csuklyával a fején vitték - P. Tamás megemlítette, hogy az Aranykéz utcai robbantás mögött "ők állnak".

Radnai László Boros József Károlyt, az Aranykéz utcában másfél évtizede felrobbantott vállalkozót jellemezve azt mondta, hogy a férfi "klasszikus szélhámos volt". Megemlítette, hogy a meggyilkolt vállalkozó a 1990-es években rászokott a kábítószerre.

Szólt arról is, hogy tudomása szerint Boross József Károly vallomása alapján "szálltak rá" P. Tamásra.

Jozef R.-ról Radnai László azt mondta, úgy tudja, hogy a "Fogasként", illetve "Fogászként" emlegetett férfi az Energolhoz kötődött.

P. Tamás és Jozef R. a tárgyaláson azt mondták, hogy Radnai László nem szavahihető. P. Tamás szerint Radnai László több dologban is hazudik. Jozef R. a tanúnak azt mondta: változott a politikai helyzet, "és ezért kellesz nekik".

A tárgyalás rendjét géppisztollyal felfegyverzett, golyóálló mellényes, maszkos kommandós vigyázta.

A bíróság szeptemberben döntött a két ügy egyesítéséről, mert mindkettőnek Jozef R. a vádlottja. A szlovák férfit azzal vádolja az ügyészség, hogy 1998-ban egy ismeretlen megbízásából lelőtte Fenyő Jánost, a Vico vállalatcsoport vezetőjét, P. Tamás megbízásából pedig a budapesti Aranykéz utcában felrobbantotta - a Boros Tamásként emlegetett - Boros Józsefet, mert terhelő vallomást tett megbízójára egy másik bűnügyben.

A Fővárosi Főügyészség Jozef R. és P. Tamás ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az Aranykéz utcai robbantás ügyében, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét vádlott esetében. A vádirat szerint Jozef R.-t P Tamás másodrendű vádlott azért bízta meg Boros József megölésével, mert a sértett korábban terhelő vallomást tett rá és társaira több bűncselekménnyel kapcsolatban. Jozef R. a megbízást elfogadta, majd az általa megtervezett robbantásos merénylet előkészítésébe Jozef H.-t is bevonta. Jozef R. beszerezte a robbanóanyagot, távirányításos robbantószerkezetet készített, valamint feltérképezte a sértett mozgását, az általa rendszeresen használt útvonalakat. Jozef R. utasításai szerint Jozef H. a mintegy 4500-5000 grammnyi, TNT-t tartalmazó robbanóanyagot egy Polski Fiatba rejtette, amelyet hamis okiratokkal szerzett meg. Az autót ezután leparkolta az Aranykéz utca 1-3. szám előtti útszakaszon, ahol a sértett naponta közlekedett.

Boros József 1998. július 2-án, nem sokkal dél előtt gépkocsival érkezett a helyszínre, ahol a vád szerint Jozef R. már lesben várta, és amikor a sértett elsétált a Polski Fiat közelében, működésbe hozta a robbantószerkezetet.

A robbantás következtében Boros József és még három ember életét vesztette, húszan különböző súlyosságú sérüléseket szenvedtek. Az áldozat ismert vállalkozó volt, akit a rendőrség koronatanúként tartott számon az olajmaffiaügyben.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó