Magyarországon megszületett a megoldás
Magyarországon megszületett a megoldás a devizahitelekkel kapcsolatban, amely a bankok számára meglehetősen költséges volt, ez azonban mostanra elfogadott, különösen a fejlemények fényében – fogalmazott a Kossuth Rádiónak adott interjújában az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója.
2015. február 4. 11:09

A probléma a Svájci Nemzeti Bank pénzpolitikája miatt alakult ki, mivel szabadjára engedték a frank árfolyamát - mondta az osztrák devizahitelesekről szólva Ewald Nowotny. Magyarországon megszületett a megoldás, a fejleményeknek nem lesz újabb következményük a magyar fogyasztókra - jelentette ki, hozzátéve: más országokban folyik a vita, Ausztriában pedig egyéni megoldásokat keresnek, itt ugyanis nagyon eltérőek a viszonyok a hitelfelvevők helyzetétől függően.

A magyar megoldást firtató kérdésre Ewald Nowotny úgy válaszolt: nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja a probléma kezelésének módját, „végső soron azonban mára tudjuk, mi az eredmény, mindenkinek együtt kell élnie vele, a bankoknak is. Néhány bankban voltak belső viták arról, milyen mértékben akarnak aktívak lenni Magyarországon. Ez egy olyan dolog, amelyet a pénzintézeteknek maguknak kell megfontolniuk és eldönteniük."

„Azt látni kell, hogy az osztrák bankok voltak az elsők Magyarországon, nagyon szorosan kapcsolódunk egymáshoz, szóval, azt gondolom, senki nem akarná feladni ezt a szoros kapcsolatot, de a nap végén ez nem érzelmi döntés, hanem minden bank a gazdasági kilátások alapján mérlegel – mondta az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója a 180 percnek.

A szakember szólt az Európai Központi Bank „mennyiségi lazításáról” is, mintegy ezermilliárd euró értékben kezdődik ugyanis a kötvényvásárlás, azaz a pénz pumpálása az európai gazdaságokba.

Azt várják a programtól, hogy ösztönözze a befektetéseket Európában, ezen keresztül pedig pozitívan befolyásolja a gazdasági növekedést, illetve várhatóan további jótékony hatása lesz a stabilitásra, az inflációra is. „Az árstabilitást 2 százalékban határozzuk meg, tehát ne haladja meg ezt az értéket, de ne legyen sokkal alatta sem. Bízunk benne, hogy a kötvényvásárlás ebbe az irányba hat majd” – ismertette.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó