Egy lépés a politikai megoldás felé
Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább.
2015. február 5. 14:36

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője csütörtökön nyilatkozatban üdvözölte Franciaország és Németország vezetőinek tervezett kijevi és moszkvai látogatását. Mogherini szerint az utazások egyértelmű erőfeszítések arra, hogy politikai megoldást érjenek el az ukrán válság rendezése érdekében.

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár csütörtök délelőtt jelentette be, hogy együtt Kijevbe, majd Moszkvába utazik. "Az Európai Unió támogat minden kezdeményezést, amely a kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezését célozza, Merkel kancellár és Hollande elnök kijevi és moszkvai látogatásai pedig világosan ebbe az irányba mutatnak. Az unió egyhangúlag vallja, hogy minden lehetséges eszközt fel kell használni a politikai rendezés kikényszerítésére, nyomásgyakorlást és párbeszédet egyaránt" - fogalmazott nyilatkozatában Mogherini.

--------------------------------------------------------

Hollande és Merkel csütörtökön Kijevbe, pénteken Moszkvába látogat

Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább.

"Úgy döntöttem, hogy Angela Merkellel ma délután Kijevbe utazom, hogy olyan új javaslatot tegyünk a konfliktus rendezésére, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyalunk ma, pénteken pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - mondta Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

"Ukrajnában háború van. Nehézfegyvereket használnak, civilek halnak meg minden nap. Néhány hónap alatt egy nézeteltérésből konfliktus lett, a konfliktusból pedig háború" - hangsúlyozta Hollande, emlékeztetve arra, hogy Franciaország és Németország hónapok óta kezdeményezéseket próbál tenni a politikai megoldásra.

"Angela Merkellel nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt hónapban, többször telefonáltunk (Kijevbe és Moszkvába), személyesen is beszéltünk mindenkivel, de az előrelépések nem győzték meg azokat, akik az erőpróbát támogatják, s jóllehet a számos szankciónak volt hatása, nem szűntette meg az ellenségeskedést" - fogalmazott a francia elnök.

"Az idő sürget és nem akarom, hogy azt lehessen mondani, hogy Franciaország és Németország együtt nem tett meg mindent a béke megőrzése érdekében. Angela Merkellel úgy tekintjük, hogy kiemelt felelősségünk van. Németországnak azért, mert erős gazdasági kapcsolatok fűzik Kelet-Európához és Oroszországhoz. Franciaország pedig olyan nagy európai nemzet, amelynek történelmi, politikai és gazdasági kapcsolatai vannak Oroszországgal" - tette hozzá Hollande.

Jelezte, hogy Franciaország "el akarja kerülni a háborút, nem nyit vitát az Ukrajnának történő fegyverszállításról", hanem inkább személyesen tesz újabb kezdeményezést. A diplomáciai megoldás "azonban nem húzható a végtelenségig" - vélte a francia államfő.

A kelet-ukrajnai konfliktusban az elmúlt kilenc hónapban több mint 5300-an vesztették életüket.

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó