Korszakalkotó lesz az alapellátási törvény
Elküldte javaslatait a Magyar Orvosi Kamara az alapellátási törvénnyel kapcsolatban.
2015. február 6. 10:14

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: reményeik szerint korszakalkotó lesz az alapellátási törvény, és fontos, hogy javítsa a praxistörvény hibáit, hiszen jogbizonytalanságban dolgoznak a háziorvosok, akik pénzért vásárolták praxisukat, és nincsen garantálva, hogy vagyoni jogukat el ne veszítsék.

Kiemelte: olyan fontos kérdéseket lehet elrendezni, hogy ki tartozik az alapellátásba, mik a kompetenciáik, a részfeladatokat milyen finanszírozásban kell megoldani, és más olyan részletkérdést is, mint az iparűzési adót.

Az alapellátó fogorvos kar helyzetének megnyugtató rendezése is fontos, hiszen ismét kimaradtak a finanszírozás-emelésből – tette hozzá.

Éger István úgy fogalmazott: a magyar háziorvosi rendszert az 1990-es évek első felében "jól rakták össze", azonban azóta számos részterületen különböző jogszabályok igazgatták, mára pedig eléggé nehezen átlátható jogszabályi háttere van, egy koherens viszonyrendszer kialakítása tehát a fő cél. Az elnök fontos kérdésnek nevezte például a gépkocsihasználatot, hogy miként lehetne téríteni, valamint az iparűzési adó megszüntetését is kiemelte.

A törvénytervezet március végén-április elején kerül a parlament elé, és a tavaszi ülésszakban elfogadhatják - húzta alá Éger István.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
 • Gulyás Gergely: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra
  A koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, szükséges az együttműködés - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével és a főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy eljött a nemzeti összefogás ideje.
MTI Hírfelhasználó