Korszakalkotó lesz az alapellátási törvény
Elküldte javaslatait a Magyar Orvosi Kamara az alapellátási törvénnyel kapcsolatban.
2015. február 6. 10:14

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: reményeik szerint korszakalkotó lesz az alapellátási törvény, és fontos, hogy javítsa a praxistörvény hibáit, hiszen jogbizonytalanságban dolgoznak a háziorvosok, akik pénzért vásárolták praxisukat, és nincsen garantálva, hogy vagyoni jogukat el ne veszítsék.

Kiemelte: olyan fontos kérdéseket lehet elrendezni, hogy ki tartozik az alapellátásba, mik a kompetenciáik, a részfeladatokat milyen finanszírozásban kell megoldani, és más olyan részletkérdést is, mint az iparűzési adót.

Az alapellátó fogorvos kar helyzetének megnyugtató rendezése is fontos, hiszen ismét kimaradtak a finanszírozás-emelésből – tette hozzá.

Éger István úgy fogalmazott: a magyar háziorvosi rendszert az 1990-es évek első felében "jól rakták össze", azonban azóta számos részterületen különböző jogszabályok igazgatták, mára pedig eléggé nehezen átlátható jogszabályi háttere van, egy koherens viszonyrendszer kialakítása tehát a fő cél. Az elnök fontos kérdésnek nevezte például a gépkocsihasználatot, hogy miként lehetne téríteni, valamint az iparűzési adó megszüntetését is kiemelte.

A törvénytervezet március végén-április elején kerül a parlament elé, és a tavaszi ülésszakban elfogadhatják - húzta alá Éger István.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
MTI Hírfelhasználó