Korszakalkotó lesz az alapellátási törvény
Elküldte javaslatait a Magyar Orvosi Kamara az alapellátási törvénnyel kapcsolatban.
2015. február 6. 10:14

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: reményeik szerint korszakalkotó lesz az alapellátási törvény, és fontos, hogy javítsa a praxistörvény hibáit, hiszen jogbizonytalanságban dolgoznak a háziorvosok, akik pénzért vásárolták praxisukat, és nincsen garantálva, hogy vagyoni jogukat el ne veszítsék.

Kiemelte: olyan fontos kérdéseket lehet elrendezni, hogy ki tartozik az alapellátásba, mik a kompetenciáik, a részfeladatokat milyen finanszírozásban kell megoldani, és más olyan részletkérdést is, mint az iparűzési adót.

Az alapellátó fogorvos kar helyzetének megnyugtató rendezése is fontos, hiszen ismét kimaradtak a finanszírozás-emelésből – tette hozzá.

Éger István úgy fogalmazott: a magyar háziorvosi rendszert az 1990-es évek első felében "jól rakták össze", azonban azóta számos részterületen különböző jogszabályok igazgatták, mára pedig eléggé nehezen átlátható jogszabályi háttere van, egy koherens viszonyrendszer kialakítása tehát a fő cél. Az elnök fontos kérdésnek nevezte például a gépkocsihasználatot, hogy miként lehetne téríteni, valamint az iparűzési adó megszüntetését is kiemelte.

A törvénytervezet március végén-április elején kerül a parlament elé, és a tavaszi ülésszakban elfogadhatják - húzta alá Éger István.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó