Fidesz-KDNP: induljon nemzeti konzultáció a bevándorlásról!
A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, induljon nemzeti konzultáció a megélhetési bevándorlásról. Továbbra is cél az alacsony infláció.
Utoljára frissítve: 2015. február 6. 13:19
2015. február 6. 12:15

Ezt közölte a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján, a Mezőkövesdre kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés után.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslatot is megfogalmaztak a megélhetési bevándorlás ügyében, ezek - jelezte - biztosan konfliktust jelentenek majd Brüsszellel.

A kormánypártok szerint a konzultáción egyebek mellett azt kell megkérdezni az emberektől, támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és haladéktalan visszatoloncolásukat.

A kormánypártok a jövőben is alacsony inflációra fognak törekedni - mondta Rogán Antal.

Szavai szerint 2015-ben is fenntartható az alacsony infláció.

Ezzel összefüggésben elmondta azt is: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy hónapon belül ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozásokat - például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenését - figyelembe véve.

Rogán Antalt a reklámadóról is kérdezték, amiről úgy nyilatkozott, hogy változtatás esetén a reklámadóból származó bevételt pótolni kell, ezt a kormánynak meg kell oldania.

A reklámadóval kapcsolatos tiltakozásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy "akit egy adó érint, az természetesen mindig hangosan tiltakozik".

Rogán elmondta, Orbán Viktor miniszterelnökkel egyetértésben képviselik, hogy számukra a következő 3 évben a legfontosabb a bérből és fizetésből élő emberek helyzetének javítása, segély helyett munkát kell adni az embereknek, „törekedünk a teljes foglalkoztatásra”. Fontosnak tartják, hogy fenntartsák a rezsicsökkentés eredményeit, „és ha lehet, folytassuk is azt, Brüsszel bármilyen törekvésével szemben”. Ehhez, mint mondta, szükség van a nemzeti közműszolgáltatóra, ami márciustól indul a Főgáz alapjain gázszolgáltató profillal, egy év múlva pedig villamosenergia-szolgáltatói profillal bővül.

Külpolitikai irány

Mint a Fidesz-frakció első embere elmondta, ki kell segíteni az embereket az adósrabszolgaságból, le kell számolni a deviza-jelzáloghitelek korszakával, erre a későbbiekben részletesen is kitért. Mint mondta, a kormányzat általuk megismert szándéka szerint alacsony inflációra törekszik, és prioritást élvez a munkahelyvédelmi akcióterv is, amiben segíti a kabinet a kis- és nagyvállalatokat egyaránt.

Szerinte önálló és független a gazdaságunknak köszönhetően szuverén a külpolitikánk is. „Nem mások érdekeit követjük, hanem a magyarok érdekeit vesszük figyelembe”, ezért szorosan összekapcsolódunk a németekkel, akikkel érdekazonos a külpolitikánk, „a német külpolitikával összehangoltságra törekszünk”, és mivel a legnagyobb gázellátónk Oroszország, „stratégiai kapcsolatot kell ápolni Oroszországgal”, tehát folytatjuk a keleti nyitás politikáját is a Távol-Kelet felé.

Lesz kórház

Rogán megismételte a kórházépítés bejelentését. A frakció kérte a kormányt, hogy ne csak a betegügy legyen az egészségügy, de a megelőzés is kapjon megfelelő hangsúlyt a szűrőprogramokon keresztül, akárcsak az eredményes tüdő- és a tbc-szűrés esetében. Mint mondta, a méhnyakrákszűrés országos programmá tételével évente 10-12 ezer ember életét lehet megmenteni.

Május elsejéig pénz jön

A bankok elszámoltatásának lehetőségéről szólva Rogán elmondta, jó döntést hoztak, amikor a magyar állam lett a magyar családok képviselője a bankokkal szembeni perekben. A svájci bankok lépése pedig azt igazolta, hogy devizaügyben helyes volt a kormány közbelépése. Márciusban aztán a lakosság értesítőt kap arról, hogy ki mivel tartozik a bankokkal szembeni ügyekben, és mennyi a törlesztője – 25-30 százalékos törlesztőcsökkenésre lehet számítani, mondta Rogán. Mint bejelentette, május 1-jétől fognak csökkenni a részletek, akkor ráadásul kézhez kapnak az emberek egy, az elszámolással kapcsolatos összeget is. „November lesz az, amikor a forinthiteleknél is kamatcsökkenés lesz”, jelentette be Rogán Antal.

Családi csődvédelem

Harrach Péter a pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, közeleg a családi csődvédelem, Rogán ehhez kapcsolódva elmondta, Európa más országaiban is létezik a magáncsőd intézménye.

MTI, mno
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó