Gondok Szegeden
A 400 milliós segélyalap sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy megoldja a rászorulók gondjait.
2015. február 10. 15:06

A polgármester (újra) hazudott

„Közel 600 millióval csökkentik idén az önkormányzati cégek támogatását” – jelentette be diadalittasan Botka László tíz nappal ezelőtt szegedi évértékelőjében. Merthogy a baloldal szerint ekkora pazarlás volt a „túlfinanszírozott” önkormányzati cégeknél.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a polgármester által beterjesztett költségvetésben a 12, önkormányzati támogatásban részesülő városi cég közül ötnél a tavalyinál nagyobb támogatást készül megszavazni a balliberális koalíció, s mindössze négy esetében látszik – papíron – megtakarítás. Ám összességben a megtakarítás mértéke e szerint a terv szerint is csupán 0,66 %-os, 30 millió forintos mértékű.

Ez persze még csak terv, és nem jelent tényleges megtakarítást, hiszen a költségvetés egyrészt év közben is módosítható, másrészt kiszivárgott hírek szerint a cégvezetők az elődeik által megspórolt, a cégek számláján lévő több százmillió forintból is „gazdálkodhatnak” majd, így a támogatás-csökkentés valójában könnyedén válhat túlköltekezéssé.

Ahol egyébként jelenleg érdemi támogatáscsökkenés mutatkozik, ott vagy az előző ciklusban kinevezett új vezetés sikere (Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft.) áll a háttérben, vagy a jelentős áremelések miatt megemelkedett céges bevételek teszik azt lehetővé (Szegedi Közlekedési Kft.), azaz a 30 milliós támogatáscsökkentést maguk a szegediek finanszírozzák a például a brutálisan megemelt parkolási díj, tömegközlekedés, gyermekétkeztetés és lakbérek formájában.

A lakosság megsarcolása és a jövő felélése

Miközben a Fidesz-KDNP-s kormányzat és az elmúlt négy év helyi jobboldali közgyűlési politikája a rezsicsökkentés jegyében az árak mérsékléséről szólt, a régi-új baloldali városvezetés – megszegve választási ígéretét – rögtön megszorításba kezdett. A szegedi MSZP első intézkedése volt, hogy nulla százalékos infláció mellett közel 12 százalékkal drágítsa a tanuló, nyugdíjas és kisgyermekes bérletek árát, de jelentősen emelkedett a többi társadalmi csoport közösségi közlekedése is, 6 százalékkal a gyermekétkeztetés ára, 4,5 százalékkal a lakbérek, és vidéki rekordot állítottak fel a parkolási díjakat illetően is.

A 400 milliós segélyalap sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy megoldja a rászorulók gondjait. A városvezetés 13 éve adós a munkahelyteremtéssel, ami segély helyett bérhez, rászorultság helyett emberi méltósághoz juttatná a munkaképes szegedieket. Ehelyett rengeteg képzett fiatal elvándorol, és több cég távozik városunkból, miközben sokan épp a szociális ellátórendszerből való részesedés szándékával költöznek ide. Ráadásul az idei költségvetésben a városvezetés egyharmadával csökkenteni kívánja a vállalkozások beruházás-ösztönzésére, új munkahelyek teremtésére rendelkezésre álló forrásokat, ami egyértelműen a város jövőjének felélését jelenti.

Még több pénz hazug propagandára

Miközben áremeléseket kell elszenvednie a szegedieknek, és több fontos területen nyilvánvaló forráskivonás történik a költségvetésben, addig például marketingkiadásokra ötször-, egyéb kiadványokra háromszor annyi pénzt kíván fordítani a városvezetés, mint eddig, sőt még 7,6 millió forint reprezentációra is futná a városvezetőknek.

 

Összességében Szeged 2015-ös, a baloldal által beterjesztett költségvetése – bármilyen valótlanságot állítsanak is róla – mind koncepciójában, mind részelemei jelentős részét tekintve a város fejlődése, jövője ellen hat, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt számára elfogadhatatlan. A következő napokban a költségvetés számos további, városunk számára negatív következménnyel járó elemére fogjuk felhívni a közvélemény figyelmét, Szeged érdekében pedig több módosító javaslatot is benyújtunk a Közgyűléshez, kérve a képviselőktől azok elfogadását.

Szeged, 2015. február 9.

Haág Zalán

frakcióvezető

Kereszténydemokrata Néppárt

Szegedi Közgyűlési Képviselőcsoportja

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó