Boros: ez nem görög-, hanem bankmentés volt
Az a 240 milliárd euró, amelyet a görögök kaptak, nem reformokra, hanem az euróövezet fenntartására ment el, gyakorlatilag a bankokhoz került vissza.
2015. február 11. 12:34

Ezt mondta a közgazdász, akit a volt FED-elnök nemrégiben tett kijelentéseiről is kérdeztek a Ma reggelben.

Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja - mondta vasárnap a BBC-nek Alan Greenspan. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve előző elnöke a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának hétvégi politikai magazinműsorában kijelentette: a jelenlegi euróövezeti válságot nem látja megoldhatónak úgy, hogy Görögország továbbra is a valutaunió tagja marad. Greenspan szerint csak idő kérdése, hogy mindenki felismerje: a válás a legjobb stratégia. A Fed 88 esztendős volt elnöke szerint, ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az óhatatlanul törlesztési csődhöz és Görögország euróövezeti távozásához vezet. Greenspan közölte: nem tudja elképzelni, hogy az eddigi "megannyi csalódás után" ki lenne még hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak.

Alan Greenspan kijelentette azt is, személyesen soha nem volt nagy rajongója az eurónak, egyebek mellett azért, mert a valutaunió létrehozása "gazdasági köntösbe bújtatott geopolitikai döntés volt", amelyet az Európából kiindult két világháború diktált. A FED volt elnöke közölte: nehezen tudja elképzelni az euróövezet fennmaradását a tagországok politikai integrációja nélkül. Greenspan szerint nem is lenne elégséges az eurógazdaságok költségvetési integrációja, hanem teljes politikai unió kellene ahhoz, hogy az euró jelenlegi formájában tovább működhessék. Hozzátette: véleménye szerint például Németország, Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Finnország részvételével létrejöhetne valamilyen politikai unió, de ebben Dél-Európa nem kaphat szerepet. Alan Greenspan szerint az euróövezet fenntartása jelenlegi formájában az összes tagállamra terheket ró, és megvan a veszélye annak, hogy nem csupán Görögország, hanem több más déli tagállam is távozni kényszerül.

Greenspan, akinek megszólalásai rendre „érdekvezéreltek”, akkor volt FED-elnök, amikor a bankrendszer elől a deregularizációs folyamat során eltakarították az utolsó szabályozó folyamatokat, és elindult az a spekulációs hullám, amely egy nagy nemzetközi válsághoz vezetett, és még mindig nem látni a végét – hívta fel a figyelmet a Ma reggelben Boros Imre közgazdász, aki arra is emlékeztetett, a válság idején kiderült: az eurózónát ténylegesen a FED-központból vezénylik. A válság kapcsán az Egyesült Államokból „ide küldtek egy csomó mérgező anyagot”, amely szétrombolta az európai bankrendszert, az aztán rátenyerelt a költségvetésekre, az európai államok súlyosan eladósodtak, gyakorlatilag „megmunkálták a terepet” ahhoz, hogy a „dollárirányítottság teljes legyen” - fogalmazott.

Ez pedig ahhoz kellene – folytatta az okfejtést a közgazdász -, hogy az amerikai-európai kereskedelmi kedvezmény valahogy átcsússzon Európán, ahol egyelőre erős a civil ellenállás fogadja a tervet. Ezt az ellenállást lehetne felszámolni azzal, ha a déli csoport kiszállna, és a sérülékenyebb egyedi valutára váltana – magyarázta Boros. Hozzátette azt is, az a 240 milliárd euró, amelyet a görögök kaptak, nem a reformokra, hanem az euróövezet fenntartására ment el, gyakorlatilag a bankokhoz került vissza. A mentőalapok pénze talán egy percet sem volt a görög számlákon, hanem azonnal ment vissza a pénzintézetekhez - jelentette ki a közgazdász, aki szerint az összeg azért nőhetett ilyen hatalmasra, mert korábban a görög kockázati felárakat – ahogyan most az ukránt is -, tudatosan felnyomták 17-18 százalékra, azaz ez nem görög-, hanem bankmentés volt.

M1 Ma reggel
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó