Még a törékeny béke is jobb, mint a háború
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjút.
2015. február 13. 09:03

A helyzet továbbra is törékeny Ukrajnában, igazi háborúval állunk szemben, egy remény van a tűzszüneti megállapodás betartására – mondta a 180 percben Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint olyan háborúról, befagyott konfliktusról beszélünk, ami szokatlan az európai történelemben – tette hozzá. A kormányfő szerint a kérdés most úgy hangzik, hogy háború vagy béke. Ő az utóbbi pártján áll, még a törékeny béke is jobb, mint a háború – fogalmazott.

A csütörtöki uniós csúcsról azt mondta, mindenki örül a minszki tűzszüneti megállapodásnak, vannak, akik optimistábbak, mások borúlátóbbak. Megjegyezte, mint Ukrajnával közvetlenül szomszédos ország miniszterelnöke, személyesen mondott köszönetet a tűzszüneti tárgyaláson részt vevő német kancellárnak és a francia elnöknek az erőfeszítéseikért.

Orbán Viktor hozzátette, most nem az Oroszország elleni szankciókon, hanem a tűzszüneten van a hangsúly. Magyarországnak pedig nemzeti érdekei miatt ésszerű, rendezett, kiszámítható és a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal. "Ez nem könnyű, az Oroszországgal való együttműködés kérdése nagyon sok magyar számára érzelmi kérdés", a sajátos lélektani feszültségen azonban úrrá kell lennünk, ez nem érzelmi kérdés – fogalmazott. Magyarországnak biztonsági, gazdasági és energiaellátáshoz kötődő érdekei is vannak orosz viszonylatban.

Azt is elmondta, soha nem volt kétsége afelől, hogy vendégül lássa az uniótag Magyarországon Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki jövő héten tesz látogatást Budapesten. Megjegyezte: Putyin az európai politika vitatott, de elismert szereplője, és Magyarországnak is így kell erre tekinteni. Hozzátette: a földrajz meghatározó Magyarország szempontjából, nem válogathatunk a szomszédok között. Két nagyhatalom hat Közép-Európára, Oroszország és Németország, ezért fontos, hogy mindkét állam vezetői jó viszonyban legyenek a magyar miniszterelnökkel.

Eközben az ukrán kapcsolatokról sem szabad elfeledkezni. Azt is hangsúlyozta, tudomásul kell venni, hogy az ukránokat most a háború köti le, ezért jelenleg nem a kárpátaljai magyarok ügye az első téma a két ország közti tárgyalásokon. Bár Magyarország mindig ki fog állni a határon túli magyarokért, és pénteki kijevi tárgyalásain is megfogalmazza majd a magyar kisebbséghez fűződő érdekeket– tette hozzá.

A lejáró hosszú távú földgáz-szerződések kapcsán Orbán Viktor azt mondta, arról, hogy milyen útvonalon és mennyiért és milyen mennyiségben érkezik majd a jövőben az orosz gáz, a tárgyalások után lehet nyilatkozni.

A migráció kérdésében arra lenne szüksége, mondta, hogy a magyar közvélemény kiálljon mellette a szabályozás szigorítása ügyében, így azt hatásosabban tudja képviselni Brüsszelben. Azt, aki tiltott módon lépi át a határt, azonnal őrizetbe kell venni – ezt most tiltja az Európai Unió, és menedékkérelmet adhatnak be. Ha eközben Németország és Ausztria lezárja a határait, és itt rekednek a migránsok, akkor Magyarország egy nagy menekülttáborrá alakulhat - jelentette ki a miniszterelnök.

A bankok ügyében az EBRD-vel kötött februári megállapodásról Orbán Viktor azt mondta, annak első feltétele az volt, hogy a devizahiteles problémát az év közepéig maga mögött hagyhassa. A második feltétel, hogy a bankrendszer legalább fele nemzeti kézben legyen. Nem az a lényeg, hogy állami, hanem, hogy magyar kézben legyenek a pénzintézetek, a megállapodásban is az szerepel, hogy a bankok ne állami kézben legyenek – tette hozzá.

A reklámadóról azt mondta, Magyarországon szükség van erre, az összes többi kérdés technikai. Hozzátette: a két nagy kereskedelmi tévé, amelyeket a reklámadó súlyosabban érintene, mint mást, megtámadta a döntést az Európai Uniónál. Az emiatt indított eljárást jó lenne elkerülni, ennek érdekében zajlanak tárgyalások.

Miint a reklámadó, mint minden adó, pénzről és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szól, nekik erről van véleményük.  Ilyen vitákban azonban sem a kormány, sem a miniszterelnök nem vehet részt, a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa. A kormányzatnak tízmillió ember biztonságával és életével kell foglalkoznia, ehhez képest az,  hogy ki milyen stílusban, hogyan beszél, mit mond, nem szeret adót fizetni, de mégis kell neki, egészen másodlagos – mondta a 180 percben Orbán Viktor miniszterelnök.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Gothár-ügy: hallgat a balliberális ellenzék
  – A Marton-ügy kapcsán a teljes balliberális ellenzék petíciózott a szexuális zaklatás ellen, és követelték a fellépést, míg mostanra elfogyott a bátorság és hallgatnak – mondta Rétvári Bence, az EMMI államtitkára az Országgyűlésben. Szó volt arról is, hogy a Jobbik feladta nemzeti elveit és a posztkommunisták mellé szegődött, illetve arról, hogy a bevándorláspártiak nem tettek le a kötelező kvóta bevezetéséről.
MTI Hírfelhasználó