Németországi körútra indul egy stoppos robot
A tavaly nyáron Kanadát végigstoppoló, beszédes, internetkapcsolattal rendelkező hitchBOT ikertestvére hamarosan megtapasztalhatja, hogy a német autósok ugyanolyan kedvesek-e, mint a kanadaiak.
2015. február 13. 11:46

A gyermek méretű robot a tervek szerint február 13-tól kezdődően végigstoppolja Németországot - jelentette be a fejlesztő csapat. Február 22-én fejezi be körutazását az országban, feltéve, ha elég német autós veszi fel.

A robot szinte teljesen megegyezik elődjével, lim-lomból (sörhűtő-vödör, habhenger, gumicsizmák és -kesztyűk) fejlesztették ki. Az eredeti hitchBOT-hoz hasonlóan csak egyik karját tudja mozgatni, és csak az idegenek kedvességére támaszkodva tudja megtenni útját. Beszédfelismerő technológiával látták el, így beszélgetni tud azokkal, akikkel összefut; GPS-szel, illetve mobil vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik, így pozícióját frissíteni tudja az interneten, emellett a beszélgetésekhez fel tudja használni a Wikipediát.

Az első hitchBOT 6000 kilométert tett meg tavaly nyáron Halifaxből Victoriába, újonnan szerzett kanadai barátaival. Kalandjairól rendszeresen beszámolt a Twitteren és Facebookon.

A robotot David Harris Smith a McMaster Egyetem, és Frauke Zeller a Ryaerson Egyetem kommunikációs szakembere fejlesztette ki. Együttműködő művészeti projektként tekintettek a kísérletre az emberek és robotok közötti kapcsolat és bizalom mértékének feltérképezésére.

A Németországból származó Zeller elmondta, a csapat alig várja, hogy felfedezze, milyen kihívások várnak a hitchBOT-ra. Beszédfelismerő technológiájának eleve egy új, számos dialektussal rendelkező nyelvvel kell megbirkóznia, emellett a német autópályán sem lesz egyszerű dolga stopposként. A csapat azonban támogatást kap a ProSiebenSat1 médiacsoporttól, amely a Galileo névre keresztelt oktató-szórakoztató show-jában követi majd útját.

A kutatók reményei szerint a német autósok ugyanolyan segítőkészek lesznek, mint a kanadaiak voltak. A kanadaiak ugyanakkor nagyon magasra helyezték a lécet, nemcsak elvitték a robotot egy darabon, hanem többek között ékszerekkel is ellátták, sőt fekete körömlakkal is kifestették. Kalandjait a közösségi médián követők pedig tömegesen írtak aggódó üzeneteket a kutatóknak, amikor órákon át nem mozdult.

A németországi útját megkezdő hitchBOT majdnem teljesen megegyezik a kanadai utat elvégzővel, de jobb, hosszabb élettartamú akkumulátora van. Emellett beprogramozták neki a német nyelvet és kultúrát - többek között népszerű tévéműsorokat -, ami Zeller szerint elősegíti a könnyed társalgást.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó