Kizárólag a békés megoldás elfogadható
Magyarország számára kizárólag a békés megoldás elfogadható az ukrajnai konfliktus rendezésére - erősítette meg a kormány álláspontját a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 Az este című műsorának telefonon adott nyilatkozatában.
2015. február 14. 09:41

Orbán Viktor miniszterelnök és Petro Porosenko ukrán elnök kijevi megbeszéléséről beszámolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarországnak mint szomszédos országnak egyértelműen az az érdeke, hogy békés megoldás szülessen az ukrajnai konfliktusban. Hangsúlyozta: 150 ezres magyar közösség él a szomszédos országban, és Magyarország energiaellátásának jelentős része Ukrajnán keresztül érkezik. Szavai szerint Magyarországnak az érdeke az is, hogy "mindenki tartsa magát" a Minszkben megkötött megállapodásokhoz.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kijevi tárgyaláson az ukrán elnök delegációjában részt vett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Brenzovics László, aki az ukrán parlament képviselője. "Azt gondoljuk, hogy ez komoly gesztus volt az ukrán fél részéről, amelyért jár az elismerés és a nagyrabecsülés" - tette hozzá.

A tanácskozáson az ukrán elnök elmondta, hogy Ukrajna képesnek érzi magát arra, hogy megbirkózzon a belső menekülthullámmal - közölte a külügyminiszter. Magyarország ehhez minden lehetséges támogatást megad - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy eddig mintegy százmillió forintnyi humanitárius segítséget juttattak el Ukrajnába, és "megindult Magyarország történetének egyik legnagyobb segélyakciója" is, amelynek keretében az ukrajnai belső menekülteket segítik. Közlése szerint az ukrán elnök megköszönte Magyarország humanitárius segítségét és azt, hogy az ígéreteknek megfelelően újra lehetővé tette a gázszállítást Ukrajna irányába.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Magyarország határozottan képviseli azt az álláspontot, hogy a behívott, besorozott magyarok aránya nem lehet magasabb, mint a magyarság aránya Ukrajna egész lakosságához mérve. Eddig ez az arány nem volt magasabb - jegyezte meg. Mint mondta, a KMKSZ figyelemmel követi a besorozásokat, és jeleznek, ha nem kívánt jelenséget vagy negatív fejleményeket tapasztalnak. Ilyen jelzés mindeddig nem történt - közölte Szijjártó Péter.

hirado.hu - M1 Az Este
MTI Hírfelhasználó