Minél nagyobb a baj, annál erősebb az elkötelezettségünk
Gulyás Gergely Beregszászon
Határok szétszabdalhatnak minket, de az egymásért viselt felelősségünk oszthatatlan, és minél nagyobb a baj, annál erősebb ez az elkötelezettségünk - jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház ünnepi közgyűlésén.
2015. február 14. 17:29

A beregszászi református templomban tartott közgyűlésen a Kárpátaljai Református Egyházkerület újraválasztott püspöke, Zán Fábián Sándor és a zsinat tagjai letették a hivatali esküt, valamint lelkészeket szenteltek fel. Az egybegyűlteket köszöntő beszédében Gulyás Gergely hangsúlyozta: az anyaországból az elmúlt hónapokban, napokban és órákban aggódva figyeljük, hogy a háború és béke határán egyensúlyozó Ukrajnában hogyan alakul a kárpátaljai magyarság sorsa. Megerősítve, hogy Magyarország az alaptörvényben foglalt alkotmányos kötelezettségével összhangban felelősséget visel a határainkon kívül elő magyar közösségekért, kiemelte: ,, határok szétszabdalhatnak minket, de az egymásért viselt felelősségünk oszthatatlan. És minél nagyobb a baj, annál erősebb ezen elkötelezettségünk."

Hozzátette: bármennyire csábító is idegen országok jómódja, bármennyire jelenthet nyugodtabb életet más országok biztonsága, a szülőföldön maradás és boldogulás - különösen nehéz időkben - a legnemesebb emberi célkitűzések egyike. Ennek kapcsán idézte a 129. zsoltár versét, amely szerint ,,Sokat szorongattak engem ifjúságom óta, még sem bírtak velem", megállapítva, hogy ez kitűnően illik a kárpátaljai magyarság legújabb kori történetére, hiszen az elmúlt évszázad véres tragédiák sorát hozta az itt élőknek, azok mégsem törtek meg.

A politikus csodálatra méltónak nevezte, hogy a XX. század megannyi szenvedése és tragédiája ellenére ma is 150 ezret meghaladó lélekszámú magyarság és ezen belül több tízezres, hitét őrző református közösség él Kárpátalján. ,,Hiszünk abban, hogy a kárpátaljai magyarság a mostani nehézségekre is a megmaradással, még összetartóbb magyar közösségeket formálva és az összefogásból erőt merítve ad választ" - mondta.

Beszédének zárásaként a kárpátaljai református egyház lelkipásztorainak, gyülekezeti tagjainak és a kárpátaljai magyarság egészének Gulyás Gergely - Pál apostol szavaival - kívánta, hogy "a reménységben örvendezők, a háborúságban tűrők, a könyörgésben állhatatosak legyenek."

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó