Az első órákban betartották a tűzszünetet
Hírügynökségek értesülései szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből mindazonáltal egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Luhanszk körzete egybehangzó jelentések szerint nyugodt volt.
2015. február 15. 08:47

A két fél egyes illetékesei éjfél után azzal vádolták a velük szemben állókat, hogy egyes helyeken megsértik a tűzszünetet, de független forrásokból ezt egyelőre nem erősítették meg. Orosz hírforrások által közölt szakadár nyilatkozatok szerint az ukrán katonák nehézfegyvereket mozgattak Debalcevénél, Gorlovkánál és a donyecki repülőtérnél. Ukrán közlés szerint a szeparatisták legalább egy ízben tüzérséggel sértették meg a tűzszünetet.

Életbe lépett a tűzszünet 

A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag - a tűzszünet betartása esetén - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

A nemzetközi közösség reményei szerint a tűzszünet ezúttal tartósnak bizonyul, ugyanakkor néhány órával a fegyvernyugvás kezdete előtt még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette folytatódtak a harci cselekmények, különösen a kormányhadsereg védte Debalceve körzetében.

Porosenko éjfélkor nyilatkozatot tett a televízióban, amelyben bejelentette, hogy kiadta a hadseregnek a tüzelést tiltó parancsot. Az ukrán elnök egyúttal azzal vádolta a szakadárokat, hogy veszélyeztetik a megállapodásokat Debalceve ostromával.

Sajtójelentések szerint mindazonáltal a szeparatisták is megerősítették, hogy tartják magukat a tűzszünethez.

Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet betartása iránt 

A fegyvernyugvás kezdetét követően John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte. Kerry különösen a debalcevei helyzet miatt fejezte ki aggodalmát, ahol az oroszbarát szeparatisták még közvetlenül a fegyvernyugvás kezdete előtt is szorongatták az enklávét védő ukrán katonákat.

Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében - a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint - az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet. Hollande hivatala bejelentette, hogy a normandiai csoportként is emlegetett állam- és kormányfői négyes vasárnap ismét telefonos egyeztetést folytat, és értékeli a tűzszünet első óráinak alakulását.

Merkel és Hollande a nap folyamán Porosenkóval is tárgyalt telefonon, és az ukrán elnök megerősítette, hogy a kormányhadsereg tartja magát a megállapodáshoz.

Amerikai kormányzati közlések szerint tárgyalt Porosenkóval és Merkellel a nap folyamán a rövid vakáción lévő Barack Obama amerikai elnök is. A beszélgetésben aggodalmát fejezte ki a folytatódó erőszak miatt, kiemelve a Debalceve környékén dúló harcokat. Egyetértettek abban, hogy minden aláírónak tartania kell magát a tavaly szeptemberben kötött, a héten pedig megerősített minszki megállapodásokhoz - közölte a Fehér Ház.

hirado.hu - MTI
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
  • „Befolyásolási művelet” az októberi választáson
    Földi László: Az antagonizmusban lévő ellenzéki pártok a koncon való veszekedés miatt szétmarcangolnák egymást, de a külső erőtér ennek az elkerülésére elképesztő pénzt öl a 2022-es projektbe.
  • A migránsokat hajtja a közelgő tél
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte a svéd Ylva Johansson leendő uniós belügyi biztostól, hogy ismét kezdje el a tárgyalásokat az intézményekkel és a tagállamokkal az új menekültügyi rendszer kidolgozása érdekében. Ennek több elemét az Európai Parlament már elfogadta a leköszönő Európai Bizottság előterjesztése alapján, azonban a tagállami szintű tárgyalások megrekedtek.
MTI Hírfelhasználó