Magyarország egyik legnagyobb kincse
Akár pihenni, akár gyógyulni szeretne valaki, érdemes felkeresni a termálfürdőket, hiszen a gyógyvíz nem csak a testi bajokat gyógyítja, lelki feltöltődést is jelent. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen betegséggel melyik fürdőbe menjenek.
2015. február 15. 09:55

Dr. Bender Tamás professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház fizioterápiás osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: Magyarország főleg a gyógyvizek orvosi felhasználásában tartozik a világ élvonalába, hiszen gyógyvizek más országokban is vannak, csak máshol nem használják orvosi célokra. Ha a feltörő víz eléri a 20 fokot, vagy ha mesterséges fúrással kerül a felszínre, a 30 fokot, akkor nevezhető termálvíznek. Ezt követően az ÁNTSZ minősíti ásványvízzé, majd orvosi tanulmányt kell elvégezni. Amennyiben az is bizonyító erejű, akkor lesz az ásványvízből gyógyvíz, magyarázta a professzor.

Dr. Bender Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10-15 kúrából álló balneoterápia során alkalmanként 20-40 percnél többet ne tartózkodjunk a gyógyvízben, és a kúra előtt menjünk el orvosi vizsgálatra is, hiszen például szívelégtelenség, nem fixált vérnyomás, lázas állapotok, fertőző betegségek esetén nem javasolt a kezelés.

Dr. Fluck István, a Magyar Fürdőszövetség orvosi szakbizottságának elnöke arról beszélt a műsorban, hogy ellentétben számos országgal, ahol monoterápiaként alkalmazzák a gyógyvizeket vagy az iszapot, nálunk komplex terápia van, azaz a beteg állapotának, megbetegedésének, életkorának megfelelően állítják össze a kezelési programot.

Budapesten például kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogén-karbonátos vizek vannak, Hajdúszoboszlón, Debrecenben konyhasós vizek, Hévízen erősebben, a Rudas és a Gellért fürdőben mérsékelten radioaktív víz van. Szénsavas fürdők Balatonfüreden találhatók, Harkány, Hajdúszoboszló és Hévíz a kénes-szulfidos vizéről ismert, ivókúrára pedig a keserűvizek ajánlottak, magyarázta Dr. Fluck István. Hangsúlyozta: egy három napos wellness hétvége nagyon kellemes, de komoly gyógyítási eredményhez két-három hetes komplex kúrára van szükség. A gyógyfürdőket ugyanakkor nem csak a betegeknek érdemes felkeresniük, a termálvizeknek a prevencióban, az egészség megőrzésében is óriási szerepük van.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta: Magyarországon közel kétszáz fürdő található, ebből 86 a minősített gyógyfürdő, amelyek jogosultak a gyógykúrák elvégzésére. 2014-ben 4,3 milliárd forintot fordított a hazai egészségügy a gyógyfürdő ellátásokra, s ez közel 6,8 millió kezelést jelentett.

A határ-menti fürdőkben, illetve a budapesti Rudasban, Gellértben, Széchenyiben magasabb arányt képviselnek a külföldi turisták, a hazai fürdőket azonban döntően magyar vendégek keresik fel. Az elmúlt években a látogatószám stagnált, a forgalom meghaladta a harminc milliót, tájékoztatott a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Juhász Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyfürdőkben történő kezelésekre a háziorvosok, reumatológiai szakorvosok jogosultak beutalót kiállítani. A társadalombiztosítás a kezelések jelentős részét támogatja, a költségek közel harmada az önrész.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Politikai háború bontakozik ki
  Az idei európai parlamenti választásokon erősödtek a szuverenisták: a Nemzet és Szabadság Európája frakció duplájára növelte képviselőinek számát, a frakció új neve: Identitás és Demokrácia.
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
MTI Hírfelhasználó