Fejetlenség a Deka ülésén
Végeláthatatlan viták jellemezték az Orbán-kormány megdöntésére életre hívott Demokratikus Kerekasztal tegnapi, harmadik plenáris ülését.
2015. február 16. 12:24

A Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor metodista lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró által alapított szervezet találkozóján a résztvevők csak verejtékes viták után tudtak megállapodni a Deka alapértékeiben. A vontatott diskurzuson rendre olyan alapvető kérdésekben sem értettek egyet, mint a szolidaritás, az egyenlőség vagy a kisebbségek védelme, A gyakran komédiába fulladó eszmecserén többször arról is szavaztak, hogy bizonyos kérdésekről szavazzanak-e.

A rendezvényen több politikus és közéleti személy is megjelent, köztük Herényi Károly, az egykori MDF volt frakcióvezetője, Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi pártelnöke, Kovács László és Balázs Péter volt szocialista külügyminiszterek. Utóbbi egy állásfoglalás-tervezetet is megfogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi látogatása kapcsán. Ezt a résztvevők elfogadták; mások mellett olyan mondatokat tartalmaz, mint az „Orbán Viktor az újabb orosz gázszerződéssel valószínűleg az őt támogató üzleti köröknek akar további zsíros falatokat szerezni, ezenkívül – szokásához híven – a moszkvai törleszkedéssel borsot tör nyugati szövetségeseink orra alá.”

A Dekát néhány hete alapították. Ultimátumuk szerint március 15-ig le kell mondania a kormányfőnek, vagy pártjának kellene félreállítania őt. Ők is – akárcsak Gyurcsány Ferenc – jövő évi előre hozott választásban reménykednek. Szerintük ehhez Orbán-párti és Orbán-ellenes csoportra kell hasadnia a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának. Ők már kiszámolták, hogy a kormányfőbuktatáshoz ötvenhét kormánypárti képviselőt kell „találniuk”.

Magyar Nemzet
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó