Így javítható a vidéki életminőség
A vidéki életminőség javulásához az kell, hogy magas színvonalú legyen a termelés, és együtt fejlődjön vele a hozzá kapcsolódó összes egyéb szolgáltatás – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az M1 Ma reggel című keddi adásában.
2015. február 17. 10:34

Szerinte az agrárgazdaságban az igazi rezsicsökkentést az jelentené, ha a gazdák társulni tudnának a beszerzésben, a feldolgozásban és az értékesítésben. A multik százmilliárdos nagyságrendben visznek ki ugyanis adózatlan pénzt az országból úgy, hogy közben a profit a vidékről származik el, ezért segíteni kell a gazdákat – hangsúlyozta. Az új vidékfejlesztési programmal az a cél, hogy több azonos helyzetű gazda összefogása esetén nagyobb támogatást tudjanak igénybe venni, mert így helyben marad a profit – állapította meg.

Jakab István emlékeztetett: az állattenyésztés költségeinek 70 százalékát a takarmány teszi ki, a magyar takarmányipar azonban nagyrészt multinacionális cégek kezében van. „Itt van a gazdatársulás egyik alapja, ezen most dolgozunk már nagyon intenzíven, amihez szükségesek lesznek az vidéki források” – fogalmazott. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfeldolgozásra is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a világ legkorszerűbb technológiájával működő feldolgozóüzemet kívánják létrehozni gazdatársulás keretében – emelte ki.

A MAGOSZ-elnök úgy vélte, kedvezményes hitel és az uniós vidékfejlesztési források rendelkezésre állnak, csak arra kell törekedni, hogy ezek valóban a helyben lakók élethelyzetét javítsák. A szervezet ezért azt kéri a kormánytól, hogy 500 hektár fölött csökkenő mértékű legyen a támogatás, hogy a kisebb gazdaságok is élni tudjanak a lehetőséggel. Az a cél ugyanis, hogy minél több család tudjon a mezőgazdaságból megélni, az élhető vidék, az igazán rendezett környezet pedig csak akkor tartható meg, ha az emberek tudnak ott boldogulni – fejtette ki. Mivel generációváltás is zajlik a szektorban, a fiataloknak érezniük kell, hogy van lehetőség, jók az adottságok és jelentős támogatások állnak rendelkezésükre – húzta alá.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
  • Karácsony Gergely bejelentkezett
    Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.
MTI Hírfelhasználó