Így javítható a vidéki életminőség
A vidéki életminőség javulásához az kell, hogy magas színvonalú legyen a termelés, és együtt fejlődjön vele a hozzá kapcsolódó összes egyéb szolgáltatás – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az M1 Ma reggel című keddi adásában.
2015. február 17. 10:34

Szerinte az agrárgazdaságban az igazi rezsicsökkentést az jelentené, ha a gazdák társulni tudnának a beszerzésben, a feldolgozásban és az értékesítésben. A multik százmilliárdos nagyságrendben visznek ki ugyanis adózatlan pénzt az országból úgy, hogy közben a profit a vidékről származik el, ezért segíteni kell a gazdákat – hangsúlyozta. Az új vidékfejlesztési programmal az a cél, hogy több azonos helyzetű gazda összefogása esetén nagyobb támogatást tudjanak igénybe venni, mert így helyben marad a profit – állapította meg.

Jakab István emlékeztetett: az állattenyésztés költségeinek 70 százalékát a takarmány teszi ki, a magyar takarmányipar azonban nagyrészt multinacionális cégek kezében van. „Itt van a gazdatársulás egyik alapja, ezen most dolgozunk már nagyon intenzíven, amihez szükségesek lesznek az vidéki források” – fogalmazott. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfeldolgozásra is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a világ legkorszerűbb technológiájával működő feldolgozóüzemet kívánják létrehozni gazdatársulás keretében – emelte ki.

A MAGOSZ-elnök úgy vélte, kedvezményes hitel és az uniós vidékfejlesztési források rendelkezésre állnak, csak arra kell törekedni, hogy ezek valóban a helyben lakók élethelyzetét javítsák. A szervezet ezért azt kéri a kormánytól, hogy 500 hektár fölött csökkenő mértékű legyen a támogatás, hogy a kisebb gazdaságok is élni tudjanak a lehetőséggel. Az a cél ugyanis, hogy minél több család tudjon a mezőgazdaságból megélni, az élhető vidék, az igazán rendezett környezet pedig csak akkor tartható meg, ha az emberek tudnak ott boldogulni – fejtette ki. Mivel generációváltás is zajlik a szektorban, a fiataloknak érezniük kell, hogy van lehetőség, jók az adottságok és jelentős támogatások állnak rendelkezésükre – húzta alá.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó