Kamufotókkal manipulálnak az ukránok
Kellemetlen helyzetbe hozta az ukrán hadsereg tisztje James Inhofe amerikai szenátort, aki a múlt héten azt próbálta bebizonyítani, hogy az oroszok már tankokkal is behatoltak Ukrajnába. A „bizonyítékok” olyannyira komolytalanok voltak, hogy pillanatok alatt leleplezték az interneten.
2015. február 18. 11:50

Különös helyzetnek lehettek szemtanúi azok a tévénézők, akik múlt hét szerdán figyelemmel kísérték James Inhofe amerikai szenátor felszólalását. A politikus megkérdőjelezhetetlen bizonyítéknak nevezte azt a három fényképet, melyeket egy táblára ragasztott fel, igazolandó: orosz tankok léptek Ukrajna területére. Állítása szerint az orosz egységek T–72-es tankokkal, BTR páncélozott harci szállítókkal és BMP gyalogsági harci járművekkel hatoltak be Kelet-Ukrajnába, ami bizonyítja az orosz inváziót Ukrajnában.

Miközben a szenátor kollégái nem találtak semmi furcsát a képeken, az internetes közönség a Google képkeresőjével kiszúrta, hogy közülük kettőt hét éve készítettek az észak-oszétiai konfliktus idején az orosz–grúz határ közelében, egyet pedig még októberben a szeparatistákról. Inhofe korábban azt állította, hogy a fotókat Szemen Szemencsenko ukrán tiszttől kapta november 13-án Washingtonban. A találkozón az ukrán parlament három tagja mellett a Pentagon valamikori tisztviselője, Philip Karber is részt vett, aki az ukrajnai konfliktus kezdete óta szorgalmazza az ukrán fél felfegyverzését.

Mikor nyilvánvalóvá vált a csalás, a sajtó rákérdezett a szenátornál, hogy miért nem ellenőrizték a fényképek eredetiségét az interneten. A politikus csak ennyit közölt: az ukránok a fénykép elkészítése után nyomtatott formában adták át azokat.

Inhofe szenátor performansza ráadásul ellentétes hatást váltott ki: az oroszpárti híroldalak azonnal felkapták a hamisítás hírét, s ma már azt állítják, hogy az összes bizonyíték, mely az orosz egységek beavatkozásáról szól, hamis.

MNO - New York Times
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó