Márciusban indul a nemzeti közműszolgáltató
Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást, a Főgáz bázisán, de tevékenységét az egész országra kiterjesztik - jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.
2015. február 18. 14:58

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt héten benyújtotta a cégbírósághoz azokat a dokumentumokat, amelyek a közműszolgáltató bejegyzéséhez szükségesek.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást, a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik - közölte az államtitkár.

Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón bemutatta a nemzeti közműszolgáltató vezérigazgatóját, Horváth Péter Jánost, aki eddig az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

Az államtitkár felidézte, hogy 2014 augusztusában született a kormányhatározat az első nemzeti közműszolgáltató cég létrehozásáról.

A Miniszterelnökség a napokban kiadta a Magyar Fejlesztési Banknak azt az alapítói határozatát, amely a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról szól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig meghatalmazta a bankot, hogy eljárhasson az állam nevében a cégalapításnál - mondta el. Így hivatalosan is megkezdi tevékenységét az a társaság, amely az állami közműszolgáltatás egységes és központi irányításáért felel - közölte Németh Lászlóné.

A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhő területén. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedő bekapcsolását a szolgáltatási láncba.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára és Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) vezérigazgatója a közműszolgáltató márciusi indulásáról tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2015. február 18-án.

Folyamatban van az állami tulajdonú Főgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintűre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára - mondta.

Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Főgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg. Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerződni kívánó ügyfeleket.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedő nyújtotta lehetőségek kihasználása ésszerű együttműködést tesz lehetővé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít.

A későbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közműszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.

Németh Lászlóné kiemelte: a nonprofit alapon működő nemzeti közszolgáltatás azt jelenti, hogy nem profitérdekeltségből tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitűzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél.

Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bővítésre fordítják majd - hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közműszolgáltató - tette hozzá.

Áram és távhő a következő lépcsőfokok

Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplőjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

A harmadik a távhőszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplők előtt.

A nemzeti közműszolgáltató a következő 2-3 évben fogja elnyerni azt a működési formát és azt az üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot - összegezte az államtitkár.

Horváth Péter János: új fejezet kezdődik

Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdődik a hazai közműszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdődött a megvalósítás fázisa - hangsúlyozta.

A vezérigazgató ismertette: korábban több mint 20 évig dolgozott a Mol Csoportnál különböző vezető beosztásokban, 2010-től az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt 20 hónapban az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

MTI nyomán
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó