Fontos, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a hitét
Rétvári Bence reméli, minden civilizált ország kormánya felismeri felelősségét abban, hogy az emberek békességben élhessenek, szabadon gyakorolhassák hitüket.
2015. február 18. 18:01

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke ezt azután mondta, hogy Egyiptom fővárosi nagykövetsége előtt a KDNP frakció nevében gyertyát gyújtott a hétvégén kivégzett kopt keresztények emlékére.

A KDNP alelnöke felidézte, hogy vasárnap este tette közzé az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt a videót, amelyen 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezését rögzítették. Tettüket azzal indokolták, hogy a férfiak "a kereszt népe, az ellenséges egyiptomi egyház követői". Mint mondta, Egyiptomban az összlakosság körülbelül 10 százalékát kitevő, a kopt egyház becslése szerint több mint 12 milliós lélekszámú kopt keresztények az elmúlt évszázadokban több alkalommal is üldöztetés áldozataivá váltak, de a tömeges lefejezésük így is példa nélküli.

Ma a világ 196 országából 81-ben üldözik a keresztényeket, s húsz országban lényegében ellehetetlenítik a vallási kisebbségek hitéletét - jegyezte meg Rétvári Bence, aki szerint a legtöbbet üldözött vallási kisebbség a kereszténység, akik a világ több országában létükben is fenyegetettek. Évente 100 ezer keresztényt ölnek meg a hite miatt világszerte, s 200 millióra tehető azoknak a száma, akik valamilyen formában üldözést szenvednek.

A kereszténydemokrata politikus arra kért minden "jóérzésű embert, hogy hamvazószerda és a nagyböjt alkalmából ne feledkezzen el azokról, akik bárhol is azért válnak üldözötté vagy kénytelenek akár életüket is áldozni, mert Jézus Krisztus követői".

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerdán közleményében nagyon fontosnak tartotta, hogy határozottan kiálljanak a nyugati civilizációnk gyökerét jelentő keresztény értékek mellett. Mint írták, különösen helytelennek tartják egyes európai politikai erőknek a keresztények védelme érdekében történő intézkedések lassítására irányuló megnyilvánulásait.

A muszlim világ vezetőitől terror elleni hatékonyabb együttműködést várják el a hasonló esetek elkerülése érdekében - közölték.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó