Megkezdődött a negyvennapos böjt
A böjti időszak hamvazószerdától nagyszombat délig tart. Rómában Ferenc pápa, a Szent Péter téren ma a békéért imádkozott.
2015. február 19. 09:00

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. A XI. századig annyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő.

Foszter Hanna, a Néprajzi Múzeum muzeológus-etnográfusa elmondta, hogy hamvazószerdán és nagypénteken a szigorú előírások szerint naponta háromszor lehet étkezni. Ebből csupán a főétkezés alkalmával lehet jól lakni, az összes többi étkezés az önmegtartóztatásról szól, ezzel és a negyvennapos böjttel emlékezve Krisztus szenvedésére – fűzte hozzá.

A nagyböjt kezdetén az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét Erdő Péter. A bíboros megáldotta a tavalyi szentelt barka hamuját, és keresztet rajzolt vele a hívek homlokára.

Rómában Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott audienciát a nagyböjt kezdetének alkalmából. A pápa az ukrajnai tartós békéért imádkozott és a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta a líbiai helyzet rendezése érdekében.

hirado.hu - M1 Hiradó
MTI Hírfelhasználó