A minszki megállapodásra épülő európai egységet Magyarország a végsőkig támogatni és védelmezni fogja - mondta Orbán Viktor Varsóban, a lengyel kormányfővel tartott találkozóján.
Utoljára frissítve: 2015. december 19. 14:37
2015. február 19. 14:15

Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. 

Ukrajna ügyében Orbán azt mondta, hogy Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást. "Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre" - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy "Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra".

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre - sorolta a minszki megállapodást idézve. 

Orbán Viktor jelezte, "gyakorlati kérdésekről" is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra. 

A magyar kormányfő hozzátette, hogy "Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben". Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt - idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, "mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk".

Kopacz: Ukrajna ügyében alapfontosságú az EU és a V4-ek egysége

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról - közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén.

Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó