Közös fellépés a koszovói bevándorlók ellen
Pintér Sándor szerb kollégájával egy Magyarország és Szerbia közötti, úgynevezett szárazföldi folyosó kiépítéséről állapodott meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a koszovói illegális migránsokat buszokkal szállítják haza.
2015. február 19. 23:01

Idén eddig több mint 25 ezer koszovói érkezett - megfelelő okmányok hiányában főként embercsempészek segítségével, illegálisan átlépve a határt – azzal a nem titkolt céllal, hogy a szerb - magyar határon át Nyugat-Európába jusson. A bevándorlók áradata több európai országban is óriási problémát okoz.

A megélhetési bevándorlás megfékezéséről tárgyalt csütörtökön Belgrádban az osztrák, magyar és a szerb belügyminiszter. Megállapodtak egyebek mellett abban, hogy tovább erősítik a határszakaszok felügyeletét. Az osztrákok újabb hőkamerákat telepítenek a szerb-magyar határra.

A szerb belügyminiszter szerint emellett továbbra is figyelmeztetni kell az illegális határátlépőket arra, hogy a célországok ki fogják utasítani őket. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint az erős határőrizettel már Szerbiában kiszűrhető az illegális határsértők és megakadályozható a mozgásszabadsággal és a menedékjoggal való visszaélés.

Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Szerbia között úgynevezett szárazföldi folyosót építenek ki, vagyis autóbuszokkal viszik vissza a határsértőket Koszovóba. Pintér Sándor, belügyminiszter elmondta, hogy a főkapitányok feladata lesz a visszautaztatásban való részvétel szabályozása.

Ausztriából pedig kéthetente charter járatokkal szállítják vissza a kitoloncolt koszovóiakat - mondta az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter megjegyezte, hogy olyan mennyiségű menedékjogi kérelem érkezett az elmúlt héten, ami lebénította a bevándorlási hivatal rendszerét. Így azoknak az embereknek sem lehetett segíteni, akik valóban rá voltak szorulva - indokolta a döntést az osztrák belügyminiszter.

A három belügyminiszter hangsúlyozta: a megélhetési bevándorlás, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében együtt kell működniük, hiszen ez nem csak az egyes országok problémája, hanem közös ügy, ezért a jövőben folyamatosan egyeztetnek.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó