Osztrák lesz a kürtőskalács?
Bíróságon folytatódik a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület és a Földművelésügyi Minisztérium között kirobbant vita a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása ügyében. A szakmai szervezet fontolgatja, hogy Ausztriában regisztráltatja a Magyar Értéktárba került süteményt.
2015. február 20. 08:42

Nem akarja a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület (NKSZ), hogy a kürtőskalácsot román termékként jegyezzék be az Európai Unióban. Ezért a szervezet lépéseket tett, hogy az édességet osztrák termékként regisztrálják – tudtuk meg Hantz Pétertől. Az NKSZ képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) újabb akadályokat gördített a kürtőskalács európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása elé. Miután a közismert süteményt nemrégiben felvették a hungarikummá válás előszobájának tekinthető Magyar Értéktárba, úgy tűnt, hogy csillapodnak a kedélyek, ám a felek között újabb pereskedés van folyamatban.

Ismert, a szaktestület korábban hungarikumnak terjesztette fel a kürtőskalácsot. Beadványát azonban a földművelésügyi tárca elutasította, a Hungarikumbizottság pedig a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének dokumentációja alapján vette fel a Magyar Értéktárba a süteményt erdélyi, székely, valamint magyar értékként. Hantz felidézte, az NKSZ kezdeményezte azt is, hogy nyilvánítsák az uniós védelemmel járó hagyományos különleges terméknek az édességet, az FM azonban mindkét alkalommal elutasította a javaslatot. Az ügyben illetékes Magyar Eredetvédelmi Tanács ugyanis megállapította, az idevonatkozó uniós szabályozás alapján a kürtőskalács – mint széles termékcsoportot jelölő fogalom – ilyen kizárólagosságot biztosító védelemben nem részesülhet.

Hantz azonban nemrég a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, kérve a minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztálya határozatának hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megismétlésének elrendelését. Úgy véli, hogy a tárca álláspontja a hatályos uniós jogszabályok téves értelmezéséből ered. Pusztán az a tény, hogy a kürtőskalács szó termékfajtát jelöl, nem minősül kizáró kritériumnak, ezenfelül pedig a józan ésszel is ellentétes lenne egy ilyen kitétel, minden bejegyzett hagyományos különleges termék egy termékfajtát jelöl – állapította meg az NKSZ képviselője. Szerinte a minisztérium diszkriminál, mivel korábban különleges termékké nyilvánította például az általános fajtanévre utaló, szintén széles körben elterjedt, és több esetben eltérő receptváltozatok szerint készülő tepertős pogácsát vagy a rögös túrót. Hantz butaságnak tartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Eredetvédelmi Tanácsnak az elutasítás alátámasztásában szereplő indoklását, miszerint a kürtőskalácsot azért nem lehet levédetni, mert mindössze 25 éve jelent meg Magyarországon. Ezzel szemben az NKSZ tanulmánya szerint a kürtőskalácsot említő első írásos dokumentum 1679-ből származik. A kürtőskalács szaktestület illetékese közölte: további elutasító határozat esetén készek Alkotmánybírósághoz és az uniós szervekhez fordulni.

Magyar Nemzet
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó