Egyértelmű az online kasszák sikere
A tervezett számokat teljesítette tavaly a magyar gazdaság, sőt a vártnál egy kicsit jobbakat is ért el, a tendencia 2014 utolsó negyedévében egyértelműen mutatta az online pénztárgépek bekötésének sikerét és a gazdaság fehéredését, ami januárban is folytatódott - értékelte a friss államháztartási adatokat a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki adásában.
2015. február 20. 09:39

Az államháztartás részletes adatai megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal, az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint lett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM a közleményében kiemeli, hogy a kormány várakozásainak megfelelően alakult a januári központi költségvetési egyenleg. Az adatok szerint folytatódik a múlt év második felének tendenciája, vagyis a költségvetési fegyelem kiadási oldala mellett megjelent a bevételek teljesítésének arányossága is. Az előző esztendőben nem volt olyan államháztartási adat, amely kellemetlen meglepetést okozott; az államháztartás halmozott hiánya is jól alakult, és arányában nem emelkedett tovább - jelentette ki Kovács Árpád.

A tervezett számokat teljesítette a gazdaság, sőt a vártnál egy kicsit jobbakat is ért el, a tendencia 2014 utolsó negyedévében egyértelműen tanúsította az online pénztárgépek bekötésének sikerét és a gazdaság fehéredését; január is ilyen volt - hívta fel a figyelmet.

Ezt jelzi az is - folytatta, hogy a forgalmi adóból is a tervezett összeg folyt be, így a korábbiakhoz képest nem volt szükség pótlólagos intézkedésre a teljesítéshez; a személyi jövedelemadó tekintetében is bejöttek a megfelelő bevételek. Az államháztartás bevételi oldali számai az első adatok alapján azt eredményezték, hogy jól indult a 2015-ös év - hangoztatta.

Felhívta egyúttal a figyelmet arra is, hogy miközben a gazdasági mutatók a várakozásokon felül alakultak, az államháztartás halmozott adóssága pedig nominális értékben szinten maradt, addig a jelentős forintromlás gyakorlatilag lenullázta az elért eredményeket. Néhány év alatt több mint 1700 milliárd forintnyi összeggel romlott a forint pozíciója - emelte ki a KT elnöke.

Az Európai Bizottság szerint is biztos alapokon nyugszik a magyar államháztartás finanszírozása, a költségvetés jól reagált a nemzetközi piaci hatásokra is, ezért az EB azt javasolta, hogy zárják le azokat a magyarországi "utókövetési ellenőrző" látogatásokat, amelyek a 2008-ban - az IMF-megállapodással együtt - indított uniós hitelprogramhoz kapcsolódtak.

Kovács Árpád szerint az előző időszak értékelésében egybehangzó állásponton vannak az unióval. A jövőre vonatkozóan elmondta: a második félévben az uniós forrásfelhasználásban és a beruházásokban vélhetően visszaesés lesz. lliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, az egy évvel korábbi bevételt 200 millió forinttal haladta meg. A befizetések 7,2 százalékkal, míg a kiutalások 13 százalékkal voltak magasabbak az előző évieknél.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó