Egyértelmű az online kasszák sikere
A tervezett számokat teljesítette tavaly a magyar gazdaság, sőt a vártnál egy kicsit jobbakat is ért el, a tendencia 2014 utolsó negyedévében egyértelműen mutatta az online pénztárgépek bekötésének sikerét és a gazdaság fehéredését, ami januárban is folytatódott - értékelte a friss államháztartási adatokat a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki adásában.
2015. február 20. 09:39

Az államháztartás részletes adatai megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal, az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 53,8 milliárd forint lett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM a közleményében kiemeli, hogy a kormány várakozásainak megfelelően alakult a januári központi költségvetési egyenleg. Az adatok szerint folytatódik a múlt év második felének tendenciája, vagyis a költségvetési fegyelem kiadási oldala mellett megjelent a bevételek teljesítésének arányossága is. Az előző esztendőben nem volt olyan államháztartási adat, amely kellemetlen meglepetést okozott; az államháztartás halmozott hiánya is jól alakult, és arányában nem emelkedett tovább - jelentette ki Kovács Árpád.

A tervezett számokat teljesítette a gazdaság, sőt a vártnál egy kicsit jobbakat is ért el, a tendencia 2014 utolsó negyedévében egyértelműen tanúsította az online pénztárgépek bekötésének sikerét és a gazdaság fehéredését; január is ilyen volt - hívta fel a figyelmet.

Ezt jelzi az is - folytatta, hogy a forgalmi adóból is a tervezett összeg folyt be, így a korábbiakhoz képest nem volt szükség pótlólagos intézkedésre a teljesítéshez; a személyi jövedelemadó tekintetében is bejöttek a megfelelő bevételek. Az államháztartás bevételi oldali számai az első adatok alapján azt eredményezték, hogy jól indult a 2015-ös év - hangoztatta.

Felhívta egyúttal a figyelmet arra is, hogy miközben a gazdasági mutatók a várakozásokon felül alakultak, az államháztartás halmozott adóssága pedig nominális értékben szinten maradt, addig a jelentős forintromlás gyakorlatilag lenullázta az elért eredményeket. Néhány év alatt több mint 1700 milliárd forintnyi összeggel romlott a forint pozíciója - emelte ki a KT elnöke.

Az Európai Bizottság szerint is biztos alapokon nyugszik a magyar államháztartás finanszírozása, a költségvetés jól reagált a nemzetközi piaci hatásokra is, ezért az EB azt javasolta, hogy zárják le azokat a magyarországi "utókövetési ellenőrző" látogatásokat, amelyek a 2008-ban - az IMF-megállapodással együtt - indított uniós hitelprogramhoz kapcsolódtak.

Kovács Árpád szerint az előző időszak értékelésében egybehangzó állásponton vannak az unióval. A jövőre vonatkozóan elmondta: a második félévben az uniós forrásfelhasználásban és a beruházásokban vélhetően visszaesés lesz. lliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, az egy évvel korábbi bevételt 200 millió forinttal haladta meg. A befizetések 7,2 százalékkal, míg a kiutalások 13 százalékkal voltak magasabbak az előző évieknél.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó