Még mindig sok bevándorló érkezik
Egyre kevesebb határsértő jut el Koszovóból Magyarországig, viszont továbbra is gondot jelentenek a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek a déli határszélen. A Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos szerint amíg őrizetbe lehetett venni az illegális bevándorlókat, addig nem érkezett annyi menekült Magyarországra.
2015. február 21. 21:07

Az utóbbi napokban egyre kevesebb koszovói érkezik a szerb-magyar határra, így csökkent azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a zöldhatáron jutnak be Magyarországra.

A menekülők áradatát a határellenőrzés szigorítása tartja vissza. Február közepe óta a szerb-magyar határon már nem csak a két ország határőrei, hanem német járőrök is ellenőriznek. Több európai uniós ország felszólította a koszovóiakat, ne induljanak útra, mert Nyugat-Európában nem kaphatnak menekültstátuszt.

A belgrádi buszpályaudvar jegypénztárainál megszűntek a sorok. Heteken keresztül negyedóránként érkeztek a pályaudvarra 20-30 fős koszovói albán csoportok. A Duna Híradó helyszíni tudósítója szerint szombaton hajnalban már csak néhány koszovói család váltott jegyet Belgrádból Szabadkára tartó buszra.

A belgrádi taxisok, akik eddig naponta többször fordultak a főváros és a határ menti települések között, most már a kevés fuvarra panaszkodnak.

Palics közelében - néhány kilométerre a szerb magyar zöldhatártól - ma már csak elvétve látni Magyarország felé igyekvő koszovóiakat. A helyiek is azt tapasztalják, hogy drasztikusan csökkent a menekültek száma.

A szerb hatóságok bezárták azt a palicsi szállodát is, ami a menekültek egyik központja volt. Az épületet egy koszovói férfi bérelte hónapok óta. Az elmúlt héten lebuktattak négy, rendkívül jól szervezett embercsempész csoportot is.

Bár egyre kevesebb határsértő jut el Koszovóból Magyarországig, továbbra is gondot jelentenek a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek a déli határszélen. A szerb rendőrség az utóbbi napokban felszámolta az alkalmi szállások nagy részét, de még mindig van hol bujkálniuk a menekülteknek.

A Csongrád megyei Ásotthalom környékén mindennap lehet illegális bevándorlókkal találkozni. A strand területére pénteken betörtek - a csak nyáron üzemelő fürdő büféjében húzták meg magukat, valószínűleg illegális bevándorlók. A kerítésen bemászva juthattak be.

Sáringer Zoltán, mezőőr szerint van úgy. hogy a garázsokban, melléképületekben éjszakáznak, volt ahol tüzet gyújtottak. Reggel azután továbbállnak, de sok szemetet, levetett ruhákat hagynak hátra.

A jelenlegi szabályozás szerint a tiltott határátlépésnél minden esetben eljárást kell indítania a rendőrségnek. A határsértőket előállítják, de ez maximum 24 óráig tarthat. Aki menekültstátuszt kér, azt nem lehet sem kitoloncolni, sem őrizetbe venni. A legtöbben azonban meg sem várják a kérelmük elbírálását, és amint tudnak, nyugatra szöknek.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint amíg őrizetbe lehetett venni az illegális bevándorlókat, addig nem érkezett annyi menekült Magyarországra. Kósa Lajos pénteken Az Estében azt mondta: amíg az Európai Unió és Magyarország nem szigorít a szabályokon, nem lehet megoldani a problémát.

A menekültek számának emelkedésével értelemszerűen a helyzet kezelésével kapcsolatos költségek is jelentősen megnőttek. Csak az elmúlt két évben 144 százalékkal nőttek az állam kiadásai: 2012-ben 1,1 milliárd, 2013-ban 1,8 milliárd, 2014-ben pedig 2,6 milliárd forintot fordítottak a menekültekre.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint mivel Magyarországon folyamatosan nő a menedékjogi kérelmek száma, biztos, hogy idén költségvetési többletforrásokra lesz szükség.

Végh Zsuzsanna a Duna Híradónak elmondta: Magyarországnak az Európai Uniós előírások alapján megfelelő ellátást kell biztosítani a menekülteknek, ami nem csak a napi háromszori étkezést jelenti, hanem egészségügyi alapellátást, fogmegtartó kezelést, és ingyenes gyógyszereket kell biztosítani, ha szükséges, de sok esetben már művese kezelést is fizetett az állam, aminek tetemes költségei vannak.

A magyarországi befogadó intézményekben jelenleg 2000 embert tudnak elhelyezni, egy ember ellátása 4500 forintba kerül naponta - hangzott el a Híradóban.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Karácsony tudatlansága példátlan
    Karácsony Gergely korábban gondolkozott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
MTI Hírfelhasználó