Alapjogokért Központ: a "kiskétharmad" megmaradt
A "kiskétharmadot" igénylő döntések elfogadásához gyakorlatilag még mindig kényelmes többsége lehet a kormányzó pártoknak, számos döntéshez ugyanis elegendő a jelen lévő képviselők kétharmada is.
2015. február 23. 17:24

Az Alapjogokért Központ szerint a vasárnapi veszprémi választás után valóban megszűnt a kormánypárti "nagykétharmadot" igénylő többség.

A központ elemzésében a "nagykétharmadot" igénylő döntések között említette az alkotmányozást, az EU-s alapító szerződések, illetve azok módosításának megerősítését vagy az alkotmánybírák megválasztását, az Országos Bírósági Hivatal elnökének megválasztását, megbízatásának megszűnését. Szintén ide tartozik a köztársasági elnök megválasztása ("első körben"), tisztségétől történő megfosztási eljárás megindítása, a legfőbb ügyész megválasztása.

Ugyanakkor számos döntéshez elegendő a jelen lévő képviselők kétharmada ("kiskétharmad"): tipikusan ilyenek a sarkalatos törvények vagy a házszabály elfogadása, annak módosítása és több egyéb személyi döntés is.

Az országgyűlési mandátumok száma 199, ebből azonban most egy nincs betöltve, tehát a szavazások során is a 198 fős létszámból kell kiindulni. Ez azt jelenti - írta az Alapjogokért Központ -, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség 131 képviselője nem éri el a "nagykétharmadhoz" szükséges többséget. (A hiányzó mandátumot április 12-én tapolcai időközi választáson töltik be.) Hozzátették: ha az ellenzéki padsorokból akár csak páran hiányoznak, és a kormányzó pártok képviselői maradéktalanul jelen vannak, a jelenlévők létszámából kiindulva könnyen meglehet a "kiskétharmad". Mindez fordítva is igaz - magyarázták, azaz ha az ellenzéki képviselők nagyon fegyelmezetten vesznek részt a parlamenti munkában, minden esetben "átfedést" teremthetnek a nagy- és kiskétharmados szavazások között. Tehát ha minden minősített többséget igénylő szavazáson az összes mandátummal rendelkező képviselő jelen van - függetlenül attól, hogy az összes képviselő vagy a jelen lévők kétharmada szükséges a döntéshez -, a "jelenlévők" kétharmada fog számítani, ami ugyanannyi lenne így, mint "nagykétharmad" esetében.

Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a Fidesz-KDNP "nagykétharmada" valójában nem múlt vasárnap, hanem már január 8-án megszűnt, amikor Lasztovicza Jenő elhunyt, így mandátuma megüresedett. Onnantól az Országgyűlés betöltött mandátumainak száma 197 főre csökkent, melyből a Fidesz-KDNP-s képviselők csak 131-et tettek ki, ez pedig nem volt már elégséges a "teljes" kétharmadhoz. A múlt vasárnapi veszprémi választáson tehát valójában a "kétharmad visszaszerzésének esélyét" veszítette el a Fidesz-KDNP. Így viszont az áprilisi tapolcai időközi választás a parlamenti erőviszonyokat érdemben nem fogja befolyásolni, mivel egy Fidesz-KDNP-s győzelem esetén is 199 mandátumból csupán 132 lenne a kormányzó pártoké - fejtették ki.

Hangsúlyozták: fokozott figyelmet kell fordítania mind az ellenzéknek, mind a kormánypártoknak a jövőben arra, hogy fegyelmezetten, hiányzás nélkül vegyenek rész az Országgyűlés munkájában, ha maximálisan ki akarják használni lehetőségeiket.

A vasárnapi veszprémi időközi voksolást a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte: Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a résztvevők 33,64 százaléka szavazott. 

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó