Új óriás kórházat terveznek Budapestre
Több ezer ágyas is lehet a Budapestre szánt új kórház, amelyben mindenféle ellátást meg lehetne kapni. Egy ilyen beruházás már elodázhatatlan – mondta a Kossuth Rádióban Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.
2015. február 24. 14:18

Az egészségügyi rendszer átalakításának egyik legfontosabb lépése az volt, hogy a kormány két héttel ezelőtt elfogadta a hosszú távú egészségügyi stratégiát, amelyben a népegészségügyi tevékenység megerősítése kiemelt helyet kap. 2020-ra 10 százalékkal kívánják csökkenteni a népbetegségek okozta halálozást, amihez komplex programokat állítanak össze – mondta el a 180 percben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Ennek elemei közé tartozik, hogy jelenleg három megyében zajlanak vastagbél-daganat szűrések, minthogy ez az egyik legveszélyesebb, legmagasabb halálozási arányú betegség. A tapasztalatok értékelése után reális az esélye, hogy a szűrés már idén beindulhat több helyen is, uniós forrásokból. Az akut szívinfarktus és a stroke kezelésében is komoly eredményeket sikerül elérni – tette hozzá.

Az intézményfelújítások kapcsán az államtitkár azt mondta, ez döntően Közép-Magyarországon probléma, más régiókban, vidéken szinte mindenhol jelentős felújítások zajlanak már. Az elavult kórházak egy részénél felvetődik a költözés, de kórház nem szűnik meg. Arról lehet szó, hogy ezek az intézmények sokkal korszerűbb, minimum európai színvonalú feltételek között tudnak működni.

Annak kapcsán, hogy Budapesten új kórház épülhet, az államtitkár azt mondta, egy nagy megyei kórházhoz hasonló, úgynevezett multidiszciplináris intézményt kell elképzelni, ahol egykapus sürgősségi ellátás van és minden más ellátás is megtalálható. Jelenleg a fővárosban talán csak a Honvéd Kórház ilyen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője hozzátette: nagyon örül, hogy a kormánypárti frakció támogatja ezt a javaslatot, hiszen elodázhatatlan egy ilyen fejlesztés Budapesten. Ez a kormányzati szándék óriási lehetőség, amellyel érdemes élni – erősítette meg. Mint ahogy hozzátette, a Honvéd Kórházban és a Szent János Kórházban több mint ezer-ezer ágy van, egy ilyen beruházás pedig újabb, több ezer, de legalábbis kétezernél több kórházi ágyat foglalna magában.

Zombor Gábor arról is beszélt, hogy az egészségügyi bérrendezésre tett javaslat március 31-éig kerül a kormány elé. A koncepció az, hogy a szakdolgozók esetében a közszférában dolgozókéhoz hasonló életpályamodell megalkotása lehetséges. Az orvosok vonatkozásában több intézkedést is terveznek, például – minthogy a fiatal orvosok ösztöndíjrendszerének kiterjesztése már megvalósult – nem engednék meg, hogy a szakképesítés megszerzése után csökkenjen a jövedelmük.

Ezenkívül ketté kell választani a különböző jogviszonyban dolgozó orvosokat, a közintézményben főállásban dolgozók számára életpályát kínálhatnak. Ehhez persze az orvosoknak vállalniuk kell azokat a feltételeket is, amelyeket a rezidensek számára is előírnak, a Magyarországon maradást és a hálapénz elutasítását. Zombor Gábor szerint nem vált ki bérfeszültséget, ha egy ilyen lehetőséget a nem frissen végzetteknek is felajánlanak.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó