Visszakoztak a "székely ízek" ügyében
A székelyföldi Kovászna megyei fogyasztóvédelem visszakozott a székely ízek termékfelirat miatt kiszabott bírság ügyében.
2015. február 24. 13:29
Kapcsolódó anyagok
> Nincs olyan, hogy székely íz?

Az intézmény vezetői elismerték, hogy elsősorban a lejárt szavatosságú termékek miatt kell büntetniük - írta kedden a Háromszék című napilap.

A sepsiszentgyörgyi újság szerint sokan felháborodtak azt követően, hogy Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifogásolta a "székely ízek" feliratú termékeket. Diacon most úgy nyilatkozott, hogy nem a felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt bírságoltak, de továbbra is úgy véli: nem tudható, milyen a "székely íz", hiszen az ételek édesek, savanyúak vagy keserűek lehetnek. Elismerte, hogy nincs olyan törvény vagy szabályozás, amely tiltaná a székely ízeket, de leszögezte, a termékeket kísérő címkék tartalmáról pontos és jól meghatározott rendelkezések vannak, a reklámnak pedig máshol kell megjelennie.

A Háromszék szerint a kovásznai igazgató felettese, a brassói székhelyű re­gionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító So­rin Susanu – aki ellen a Csíkszeredában megszervezett hagyományos termékvásáron kirótt büntetések miatt két évvel ezelőtt már az országos diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indított – óvatosabban fogalmazott. Kijelentette: a maga részéről nem lát semmi kifogásolnivalót a székely ízek elnevezésben, csak azzal nem ért egyet, hogy lejárt vagy egészségre káros élelmiszert forgalmazzanak. Hozzá­tette: korábban valahol már árultak „erdélyi ízű” élelmet is, és kaptak olyan lakossági panaszt, hogy nem tudják értelmezni a jelentését, de úgy véli, hogy ez nem befolyásolja a minőséget.

Pénteken számolt be a Krónika című napilap arról, hogy árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, amely a címkékre azt is ráírta, hogy "székely ízek". Diacon korábban kifejtette: "manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara kiállt a termelők mellett, és állásfoglalásában kifejtette: minden kereskedőnek érdeke, hogy megtalálja az általa forgalmazott termék értékesítési módját, és ahogy egyesek a "román ízek" felirattal teszik ezt, ugyanúgy a szé­kely­földi lakosok is büszkék lehetnek a hamisítatlan székely ízekre.

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
MTI Hírfelhasználó