Visszakoztak a "székely ízek" ügyében
A székelyföldi Kovászna megyei fogyasztóvédelem visszakozott a székely ízek termékfelirat miatt kiszabott bírság ügyében.
2015. február 24. 13:29
Kapcsolódó anyagok
> Nincs olyan, hogy székely íz?

Az intézmény vezetői elismerték, hogy elsősorban a lejárt szavatosságú termékek miatt kell büntetniük - írta kedden a Háromszék című napilap.

A sepsiszentgyörgyi újság szerint sokan felháborodtak azt követően, hogy Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifogásolta a "székely ízek" feliratú termékeket. Diacon most úgy nyilatkozott, hogy nem a felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt bírságoltak, de továbbra is úgy véli: nem tudható, milyen a "székely íz", hiszen az ételek édesek, savanyúak vagy keserűek lehetnek. Elismerte, hogy nincs olyan törvény vagy szabályozás, amely tiltaná a székely ízeket, de leszögezte, a termékeket kísérő címkék tartalmáról pontos és jól meghatározott rendelkezések vannak, a reklámnak pedig máshol kell megjelennie.

A Háromszék szerint a kovásznai igazgató felettese, a brassói székhelyű re­gionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító So­rin Susanu – aki ellen a Csíkszeredában megszervezett hagyományos termékvásáron kirótt büntetések miatt két évvel ezelőtt már az országos diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indított – óvatosabban fogalmazott. Kijelentette: a maga részéről nem lát semmi kifogásolnivalót a székely ízek elnevezésben, csak azzal nem ért egyet, hogy lejárt vagy egészségre káros élelmiszert forgalmazzanak. Hozzá­tette: korábban valahol már árultak „erdélyi ízű” élelmet is, és kaptak olyan lakossági panaszt, hogy nem tudják értelmezni a jelentését, de úgy véli, hogy ez nem befolyásolja a minőséget.

Pénteken számolt be a Krónika című napilap arról, hogy árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, amely a címkékre azt is ráírta, hogy "székely ízek". Diacon korábban kifejtette: "manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara kiállt a termelők mellett, és állásfoglalásában kifejtette: minden kereskedőnek érdeke, hogy megtalálja az általa forgalmazott termék értékesítési módját, és ahogy egyesek a "román ízek" felirattal teszik ezt, ugyanúgy a szé­kely­földi lakosok is büszkék lehetnek a hamisítatlan székely ízekre.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó