Visszakoztak a "székely ízek" ügyében
A székelyföldi Kovászna megyei fogyasztóvédelem visszakozott a székely ízek termékfelirat miatt kiszabott bírság ügyében.
2015. február 24. 13:29
Kapcsolódó anyagok
> Nincs olyan, hogy székely íz?

Az intézmény vezetői elismerték, hogy elsősorban a lejárt szavatosságú termékek miatt kell büntetniük - írta kedden a Háromszék című napilap.

A sepsiszentgyörgyi újság szerint sokan felháborodtak azt követően, hogy Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifogásolta a "székely ízek" feliratú termékeket. Diacon most úgy nyilatkozott, hogy nem a felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt bírságoltak, de továbbra is úgy véli: nem tudható, milyen a "székely íz", hiszen az ételek édesek, savanyúak vagy keserűek lehetnek. Elismerte, hogy nincs olyan törvény vagy szabályozás, amely tiltaná a székely ízeket, de leszögezte, a termékeket kísérő címkék tartalmáról pontos és jól meghatározott rendelkezések vannak, a reklámnak pedig máshol kell megjelennie.

A Háromszék szerint a kovásznai igazgató felettese, a brassói székhelyű re­gionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító So­rin Susanu – aki ellen a Csíkszeredában megszervezett hagyományos termékvásáron kirótt büntetések miatt két évvel ezelőtt már az országos diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indított – óvatosabban fogalmazott. Kijelentette: a maga részéről nem lát semmi kifogásolnivalót a székely ízek elnevezésben, csak azzal nem ért egyet, hogy lejárt vagy egészségre káros élelmiszert forgalmazzanak. Hozzá­tette: korábban valahol már árultak „erdélyi ízű” élelmet is, és kaptak olyan lakossági panaszt, hogy nem tudják értelmezni a jelentését, de úgy véli, hogy ez nem befolyásolja a minőséget.

Pénteken számolt be a Krónika című napilap arról, hogy árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, amely a címkékre azt is ráírta, hogy "székely ízek". Diacon korábban kifejtette: "manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara kiállt a termelők mellett, és állásfoglalásában kifejtette: minden kereskedőnek érdeke, hogy megtalálja az általa forgalmazott termék értékesítési módját, és ahogy egyesek a "román ízek" felirattal teszik ezt, ugyanúgy a szé­kely­földi lakosok is büszkék lehetnek a hamisítatlan székely ízekre.

MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A magyarok elsöprő többsége változást szeretne
  A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.
 • Az ENSZ kiesett a szerepköréből
  Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen csak a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
MTI Hírfelhasználó