Nem érdemes várni a lakásvásárlással
Túl van a mélyponton a lakásépítések száma. Tavaly elindult a növekedés, és 15 százalékkal több lakás épült, mint 2013-ban.
2015. február 25. 09:57

Ez derül ki a statisztikai hivatal ma megjelent adataiból. Persze még így is töredéke az új lakások száma a válság előtti szintnek. A bővülés azonban folytatódhat, ha maradnak az olcsó hitelek.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly több építési engedélyt adtak ki, mint egész Pest megyében. Az előző évihez képest ez 60 százalékos növekedés. Grubits János Kft.- je most Sopronban egy társasházon dolgozik, amelynek 90 lakását már most, az átadás előtt megvásárolták.

Közölte: "Az emberek eljutottak már oda, hogy megtehetik, és a banki finanszírozások is egyre rugalmasabbak, aki megteheti az nem egy használt korszerűsítésére szoruló lakást vesz, hanem inkább megvásárol egy új építésű ingatlant"

A fővárosban is több volt az építkezés tavaly, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben csaknem 8400 új lakás épült országszerte - 15 százalékkal több, mint 2013-ban.

Az ingatlanpiaci elemző Rutai Gábor szerint az ugrásszerű fellendülés azt jelzi, hogy a lakásépítés túl van a mélyponton. A 2008-as válság óta nem volt ilyen jó a helyzet. Egyre többen fektetik a pénzüket ingatlanba.

"Ehhez az kellett, hogy visszajöjjön a beruházási kedv, azért az eladott új lakásoknak a zömét vállalkozók építik fel, és adják el. Úgy tűnik, hogy ezeket meg is vásárolják, van erre kereslet, és most már szerencsére van beruházói kedv is" - mondta el a Híradónak.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki lakást akar vásárolni, annak nem érdemes késlekednie. A lakásépítések számának emelkedése mellett ugyanis néhány hónap alatt a négyzetméterenkénti ár is feljebb kúszott.

M1 Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó