Adóbevallás: már csak egy nap
Február 25-ig kell benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek az adóbevallásukat és eddig kell befizetniük az adójukat is – hívta fel a figyelmet az M1 Ma reggel című műsorában Kis Péter András adószakmai szóvivő.
2015. február 25. 11:58

Az egyéni vállalkozók elsősorban az ügyfélkapun keresztül juttathatják el bevallásukat a NAV-hoz, hiszen elektronikus bevallóknak számítanak, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek azonban papíron is beadhatják a bevallást, az ügyfélszolgálatokon, illetve postai úton is – mondta el Kis Péter András.


Ha valakinek gondja akad a kitöltéssel, az ügyfélszolgálatokon kérhet segítséget, illetve a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül, az elérhetőségek megtalálhatók a nav.gov.hu honlapon tette hozzá – tette hozzá.

A NAV adószakmai szóvivője kérdésre válaszolva elmondta: az adó egy százalékáról az egyéni vállalkozók – hasonlóan a magánszemélyekhez – május 20-ig rendelkezhetnek.

A NAV keddi közleményében ismerteti, hogy az egyéni vállalkozók múlt évi tevékenységükről az adóbevallási csomag 1453-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát is a 1453-as bevallásban teljesíti.

Azokra, akik 2014-ben megszüntették vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A február 25-diki bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1443-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 14KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk - tájékoztatott a NAV.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet - olvasható az adóhatóság közleményében.

M1 - Ma reggel
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó